Ξαναβλέποντας τις καταγγελίες σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων: H επίδραση του χρόνου και των οικονομικών συνθηκών

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Ξαναβλέποντας τις καταγγελίες σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων: H επίδραση του χρόνου και των οικονομικών συνθηκών (EL)
Revisiting Complaints Regarding Occupational Health and Safety: The Impact of Time and Economic Conditions (EN)

Mekos, Konstantinos

Το άρθρο αυτό επανεξετάζει το ζήτημα των κα-ταγγελιών σχετικά με την υγεία και την ασφάλειατων εργαζομένων στην περιοχή της Θεσσαλο-νίκης, ζήτημα που είχε αρχικά εξεταστεί σε έναάρθρο το 2009. Ο στόχος του παρόντος είναι ναεξετάσει (α) την εγκυρότητα των συμπερασμάτωντου παλαιότερου άρθρου, καθώς και την επί-δραση του χρόνου σε αυτά και (β) την επίδρασητων οικονομικών συνθηκών στις καταγγελίες πουγίνονται και τις κυρώσεις που επιβάλλονται απότην αρμόδια υπηρεσία. Το κύριο συμπέρασματου άρθρου του 2009 εξακολουθεί να ισχύει: οικαταγγελίες δεν οδηγούν στην ανίχνευση των πιοεπικίνδυνων εργασιακών χώρων και καμμία προτεραιότητα δεν πρέπει να δίνεται στη διερεύνησήτους. Επιπλέον, όσο το κατά κεφαλήν εισόδημαμειώνεται ή όσο ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα οι καταγγελίεςνα χαρακτηρίζονται ως «άσχετες» με την υγείακαι την ασφάλεια των εργαζομένων. Από τηνάλλη, οι οικονομικές συνθήκες δεν φαίνεται ναέχουν κάποια επίδραση στην απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας για την επιβολή κυρώσεων. (EL)
This paper re-examines the matter ofcomplaints regarding occupational health andsafety in the area of Thessaloniki, originallydealt with in a 2009 paper. In this paper weexamine (a) the validity of the conclusionsderived in the 2009 paper as well as theeffect of time on them and (b) the effect ofthe economic conditions on the complaintsreceived and the penalties imposed by theoffice in charge. The main conclusions of the2009 paper are still valid: complaints do notlead to the detection of the most dangerousworkplaces and no priority should be givento their investigation. Furthermore, as theincome per head declines or as the number ofunemployed people rises, the complaints aremore likely to be characterised as “irrelevant”.On the other hand, the economic conditionsdo not seem to have any effect on the decisionof the office in charge to impose sanctions. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

επιθεώρηση εργασίας (EL)
Υγεία και ασφάλεια (EL)
μοντέλο logit (EL)
καταγγελίες (EL)
labour inspectorate (EN)
logit model (EN)
complaints (EN)
Health and safety (EN)


Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη

Αγγλική γλώσσα

2016-04-13


Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (EPEKSA) (DE)

1790-9368
2459-4156
Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη; Τόμ. 7 Αρ. 2 (2012); 147-155 (EL)
Social Cohesion and Development; Vol. 7 No. 2 (2012); 147-155 (EN)

Copyright (c) 2016 Konstantinos Mekos (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.