Ανάλυση της αντίδρασης της αγοράς την ημέρα αποκοπής του μερίσματος : η περίπτωση των εταιριών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Σπουδαί - Journal of Economics and Business
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Ανάλυση της αντίδρασης της αγοράς την ημέρα αποκοπής του μερίσματος : η περίπτωση των εταιριών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (EL)
An analysis of the market reaction on ex-dividend days : the case of the Athens Stock Exchange (EN)

Δασίλας, Απόστολος

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η καταγραφή της αντίδρασης των τιμών των κοινών μετοχών των εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (Χ.Α.Α.) την ημέρα αποκοπής του δικαιώματος λήψης του μερίσματος την περίοδο 2000-2004. Οι ιδιαιτερότητες της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τον τρόπο διανομής και φορολόγησης των μερισμάτων καθιστούν τη μελέτη των τιμών των μετοχών την ημέρα αποκοπής του μερίσματος πολύ ενδια- φέρουσα. Τα εμπειρικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν αυτά της διεθνούς βιβλιογραφίας. Οι τιμές των μετοχών την ημέρα αποκοπής δεν προσαρμόζονται κατά το ποσό του μερίσματος, αλλά λιγότερο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές υπεραποδόσεις την ημέρα αυτή. Τα αποτελέσματα από τη διαστρωματική παλινδρόμηση δείχνουν πως ο συστηματικός κίνδυνος, η μερισματική απόδοση και το κόστος συναλλαγών εξηγούν τη συμπεριφορά των τιμών των μετοχών την ημέρα αποκοπής του μερίσματος όπως προβλέπει η υπόθεση των βραχυπρόθεσμων συναλλαγών. (EL)
The objective of this study is the investigation of the ex-dividend day stock price behaviour in a unique institutional environment where there are neither taxes on dividends nor on capital gains, tick size is very small, dividends are distributed annually and the corporate law designates the minimum dividend amount paid. This is the Greek capital market. Like previous studies, we find that the stock price fall by less than the dividend amount and there is a significant positive return on the ex-dividend day. Consistent with the predictions of the short-term trading hypothesis, the results from the cross-sectional regression analysis display that the ex-day abnormal returns are significantly affected by the systematic risk, the dividend yield and transaction costs. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (EL)
Δείκτες μετοχών (EL)
Μετοχές (EL)
Dividends (EN)
Stocks (EN)
Athens Stock Exchange (EN)


Σπουδαί - Journal of Economics and Business

Αγγλική γλώσσα

2008-01-01


University of Piraeus (EN)

1105-8919
2241-424X
SPOUDAI - Journal of Economics and Business; Vol 58, No 1-2 (2008); 216-244 (EN)

Copyright (c) 2008 SPOUDAI - Journal of Economics and Business (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.