Πεπτικό έλκος και νοσηλευτικές διεργασίες

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Πεπτικό έλκος και νοσηλευτικές διεργασίες (EL)

Εραλίδη, Αγγελική (EL)

Κακαϊδή, Βαρβάρα (EL)
Τ.Ε.Ι. Ηπείρου (EL)
N/A (EN)

Η κάτωθι εργασία έχει ως αντικείμενο το Πεπτικό Έλκος και την ανάλυση των νοσηλευτικών διεργασιών και παρεμβάσεων που διεκπαιρεώνονται από τους νοσηλευτές για την πρόληψη και την θεραπεία της νόσου. Το Πεπτικό Έλκος θεωρείται και <<νόσος του πολιτισμού>>, είναι συχνότατο, αφού υπολογίζεται ότι το 10% περίπου των ατόμων εμφανίζει έλκος του στομάχου σε κάποια φάση της ζωής του. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Προφύλαξης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το 80% των γαστρικών ελκών οφείλεται σε ένα μικρόβιο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Αυτό το μικρόβιο κάνει το τοίχωμα του δωδεκαδακτύλου να εξασθενεί και να γίνεται ευάλωτο στα γαστρικά οξέα. Περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού στον πλανήτη είναι φορείς του ελικοβακτηριδίου. Οι περισσότεροι όμως από αυτούς δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα. Το ελικοβακτηρίδιο δεν είναι βέβαια η μόνη αιτία του νοσήματος. Πολλά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν έλκος. Τα συνηθέστερα από αυτά είναι η ασπιρίνη και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως votaren, mesulid, κορτιζόνη κ.ά. Το οργανικό στρες επίσης αποτελεί από μόνο του έναν παράγοντα πρόκλησης έλκους. <<Το Πεπτικό Έλκος συνηθέστερα προσβάλει ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας (55-70 ετών), είναι συχνότερο στους καπνιστές και στους χρόνιους χρήστες ΜΣΑΦ. Η πρόσληψη αλκοόλ και άλλοι διατροφική παράγοντες δεν φαίνεται να ευθύνονται για την πρόκληση πεπτικού έλκους και ο ρόλος του στρες παραμένει αμφιλεγόμενος>> (Lemon & Burke 2006). (EL)

bachelorThesis

Πεπτικό έλκος (EN)
Παθοφυσιολογία (EN)
Διατροφή (EN)
Νοσηλευτικές παρεμβάσεις (EN)
Νοσηλευτική (EN)
Αιμορραγία (EN)
Πεπτικό σύστημα (EN)
Πόνος (EN)
Φάρμακα (EN)
Άγχος (EN)
Θεραπεία (EN)

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Ηπείρου (EL)
Technological Educational Institution of Epirus (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, Τμήμα Νοσηλευτικής (EL)*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.