δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Κατακλίσεις (EL)

Δημητρακοπούλου, Αγγελική (EL)

Κωνσταντή, Ζωή (EL)
Τ.Ε.Ι. Ηπείρου (EL)
N/A (EN)

Στην παρούσα εργασία θα γίνει λόγος για τo θέμα των κατακλίσεων. Οι κατακλίσεις είναι μια πολύ γνωστή επιπλοκή της παράλυσης που έχει απασχολήσει και που απασχολεί συνεχώς εκατοντάδες ανθρώπους που ζουν κάτω από συνθήκες τετραπληγίας ή παραπληγίας. Οι κατακλίσεις είναι αποτέλεσμα παθοφυσιολογίας του δέρματος. Όταν το δέρμα δεν πληροί τις φυσιολογικές και ανατομικές λειτουργίες για τις οποίες γίνεται λόγος στην εργασία. Οι κατακλίσεις όπως όλα τα χρόνια έλκη χρειάζονται αντιμετώπιση από ομάδα ιατρικών ειδικοτήτων, στρατηγική και πάνω από όλα υπομονή αφού περνούν από τέσσερα στάδια. Επίσης γίνεται αναφορά για τα μέτρα πρόληψης και τις νοσηλευτικές παρεμβάσεις για την καλύτερη δυνατή πρόληψη των κατακλίσεων. Οι τρόποι πρόληψης των κατακλίσεων είναι γνωστοί: Έχουν να κάνουν με την επιλογή και την ρύθμιση του αναπηρικού καθίσματος, την επιλογή και τη ρύθμιση προστατευτικού μαξιλαριού, την υγιεινή του σώματος, την υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής και προσέγγισης των αναγκών του παράλυτου μέρος του σώματος, την επιλογή κρεβατιού και στρώματος, ενδυμάτων και άλλων πολλών. Όμως όσο προσεκτικά και να ζει κάποιος άνθρωπος δεν μπορεί να αποφεύγει πάντα τις κατακλίσεις. Κατακλίσεις μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή για σημαντική ή ασήμαντη αφορμή. Κατακλίσεις συμβαίνουν ακόμη και στους πιο καλά ρυθμισμένους και προσεκτικούς ανθρώπους με αναπηρίες. Δεν υπάρχει άνθρωπος που ζει κάτω από συνθήκες παράλυσης και δεν είχε την εμπειρία κάποιες έστω και μικρής κατάκλισης ή κόκκινου σημαδιού. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν ειδικά κρεβάτια και επιθέματα που με την κατάλληλη χρήση από τους Επαγγελματίες Υγείας μπορούν να προληφθούν. Όσοι γνωρίζουν από παράλυση γνωρίζουν πως η κατάκλιση εύκολα δημιουργείται, δύσκολα προλαμβάνεται και ακόμη πιο δύσκολα θεραπεύεται. Το ίδιο συμβαίνει και με τη θεραπεία των κατακλίσεων. (EL)

bachelorThesis

Νοσηλευτικές παρεμβάσεις (EN)
Αντιμετώπιση (EN)
Κατακλίσεις (EN)

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Ηπείρου (EL)
Technological Educational Institution of Epirus (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, Τμήμα Νοσηλευτικής (EL)*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.