Σχιζοφρένεια και νοσηλευτικές παρεμβάσεις

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Σχιζοφρένεια και νοσηλευτικές παρεμβάσεις (EL)

Τζίκερα, Ευαγγελή (EL)

Γκούβα, Μαίρη (EL)
Τ.Ε.Ι. Ηπείρου (EL)
N/A (EN)

Η παρούσα εργασία παρουσιάζει τα νέα δεδομένα στις νοσηλευτικές διεργασίες στην σχιζοφρένεια ως ψυχιατρική νόσος. Αρχικά έκανα μια αναφορά σχετικά με τον ορισμό της σχιζοφρένειας καθώς και την ιστορική πορεία των εξελίξεών της. Ύστερα ανέφερα συνοπτικά την επιδημιολογία, την ανατομία του εγκεφάλου και την παθοφυσιολογία της παρούσας ασθένειας. Έπειτα προσδιόρισα με αναλυτικό τρόπο τους κλινικούς τύπους και την διαφορά μεταξύ των τύπων αυτών επισημαίνοντας τα θετικά και αρνητικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας καθώς και τα αίτια τα οποία προκαλούν την συγκεκριμένη ασθένεια τα οποία μπορεί να είναι γενετικά, οργανικά ή παθοφυσιολογικά, ψυχολογικά, βασισμένα πάνω σε ψυχαναλυτική άποψη, οικογενειακά – επικοινωνιακά και κοινωνιολογικά. Στην συνέχεια ανέφερα τα κλινικά χαρακτηριστικά ενός ασθενή που πάσχει από την νόσο αυτή κάποια από τα οποία είναι: το παραλήρημα, οι ψευδαισθήσεις, οι διαταραχές στην συμπεριφορά και στην σκέψη. Ύστερα ανέφερα την πρόγνωση και την πορεία της νόσου καθώς και την διαφορική διάγνωση αλλά και την διάγνωση της η οποία εντοπίζεται από παρουσία ψυχωσικών συμπτωμάτων όπως είναι οι παραληρητικές ιδέες, κατατονική συμπεριφορά, αλλόκοτες συμπεριφορές, διαταραχή της ψυχικής διάθεσης με ψυχωσικά χαρακτηριστικά. Επισήμανα κάποιες μορφές ψυχολογικών τεστ όσων αφορά την διάγνωση της σχιζοφρένειας. Στην συνέχεια ανέφερα την έκβαση των σχιζοφρενικών διαταραχών και το πόσο σημαντική είναι για την σωστή παρέμβαση στην νόσο. Επίσης μια σημαντική αναφορά η οποία επιτεύχθηκε είναι η κλινική αντιμετώπιση της νόσου και ποιοί οι μέθοδοι για την αντιμετώπισή της όπως είναι η νοσοκομειακή περίθαλψη, η ψυχοθεραπεία, η οικογενειακή ψυχοθεραπεία, η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, η φαρμακευτική θεραπεία, η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και η ηλεκτροσπασμοθεραπεία. Ύστερα εξειδίκευσα την θεραπευτική αγωγή στην οξεία συμπτωματολογία της σχιζοφρένειας και στους σχιζοφρενείς ασθενείς με εκπτωτική εξέλιξη. Έπειτα ανέφερα σύμφωνα με ένα ειδικό πλάνο τον ρόλο του νοσηλευτή στην ψυχιατρική νοσηλευτική καθώς την νοσηλευτική φροντίδα και τις νοσηλευτικές διεργασίες όσων αφορά το οξύ σχιζοφρενικό επεισόδιο και τις χρόνιες καταστάσεις καθώς και την νοσηλευτική παρέμβαση σε συγκεκριμένα προβλήματα όπως είναι η υπερδιέγερση, και οι τάσεις αυτοκτονίας. Τέλος κατέθεσα την περίληψη κάποιων άρθρων που βασίζονται σε νέα δεδομένα μελέτης και έρευνας. (EL)

bachelorThesis

Ψυχικές διαταραχές (EN)
Νοσηλευτικές παρεμβάσεις (EN)
Ψυχολογικά τεστ (EN)
Νοσηλευτική φροντίδα (EN)
Διάγνωση (EN)
Θεραπευτική αγωγή (EN)

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Ηπείρου (EL)
Technological Educational Institution of Epirus (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, Τμήμα Νοσηλευτικής (EL)*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.