Casein and cheese peptide degradation by Enterococcus durans FC12 isolated from feta cheese

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2005 (EL)

Casein and cheese peptide degradation by Enterococcus durans FC12 isolated from feta cheese (EN)

Igoumenidou, V. (EN)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας (EL)
Igoumenidou, V. (EN)

The growth of Enterococcus durans FC12 isolated from Feta cheese in broths containing casein, casein hydrolysate or cheese water-soluble extract as sole nitrogen source was studied. FC12 assimilated casein hydrolysate and casein, the former at a higher extent, while it also grew in the presence of 4% NaCl. It assimilated at a similar extent cow, ewe or goat casein, and it grew rapidly using cheese soluble nitrogenous materials. The cell-envelope enzyme preparation of E. durans FC12 hydrolysed both a-casein and beta-caseins, the latter more rapidly, producing three main peptides. It also hydrolysed two peptides analog to the cheese peptide alpha s1-CNf1-23 that is a key peptide in the first steps of cheese proteolysis. FC12 cell-envelope enzyme preparation degraded the above caseins and peptides in the presence of 4% NaCl. The ability of E. durans FC12 to assimilate casein and cheese soluble nitrogenous materials along with the ability of its cell-envelope enzyme preparation to hydrolyse caseins and peptides analog to the alpha s1-CNf1-23 indicates that the FC12 strain may be useful in cheese proteolysis as an adjunct culture. (EN)

enterococcus durans (EN)


Food Biotechnology (EN)

Αγγλική γλώσσα

2005


Taylor & Francis (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.