Classification of Western Greek virgin olive oils according to geographical origin based on chromatographic, spectroscopic, conventional and chemometric analyses

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Classification of Western Greek virgin olive oils according to geographical origin based on chromatographic, spectroscopic, conventional and chemometric analyses (EN)

I. Karabagias, (EN)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας (EL)
I. Karabagias, (EN)

Forty seven monovarietal olive oils were collected from four Western Greek islands during the 2007-2008 harvesting period. Samples were subjected to physicochemical parameter analysis including determination of acidity, peroxide value, K232, K270, Ξ”K indices, chlorophyll and carotenoid content, trace elements, fatty acids and Ξ΄18O and Ξ΄13C isotope ratios in an effort to classify olive oil samples according to geographical origin. Chemometric analysis including MANOVA and Linear Discriminant Analysis (LDA) showed that when all above (14 different physicochemical parameters) were combined, a correct classification rate of 94.5% and 82.6% was achieved using the original and cross validation method respectively. (EN)

Olive oil (EN)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (EL)
University of Ioannina (EN)

Food Research International (EN)

2013


Elsevier (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.