Αυτοί που προσπαθούν περισσότερο, πετυχαίνουν, αγωνίζονται: η επιβράβευση αριστευσάντων μαθητών ως ιδεολογικό άλλοθι της εξουσίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Αυτοί που προσπαθούν περισσότερο, πετυχαίνουν, αγωνίζονται: η επιβράβευση αριστευσάντων μαθητών ως ιδεολογικό άλλοθι της εξουσίας (EL)

Benincasa, L. (EL)

Benincasa, L. (EL)
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Φιλοσοφική Σχολή. Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (EL)

Στην εργασία αυτή χρησιμοποιώ ανάλυση λόγου για να εξετάσω τις ομιλίες που εκφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε τρεις εκδηλώσεις για την επιβράβευση αριστευσάντων μαθητών γυμνασίου. Ο λόγος του (α) εξαίρει τους πολιτισμικούς στόχους της επιτυχίας, της πρωτιάς και της αριστείας και (β) προτείνει για την επίτευξη των στόχων τις στρατηγικές του αγώνα και της προσπάθειας. Αρχικά προσεγγίζω τον αγώνα και την προσπάθεια ως πολιτισμικές κατηγορίες. Έπειτα, με έμφαση στη λειτουργία τους στο πλαίσιο της εκδήλωσης και της ευρύτερης κοινωνικής ζωής, ερμηνεύω το σχετικό λόγο και τις τελετές που τον πλαισιώνουν ως εργαλείο νομιμοποίησης και ιδεολογικό άλλοθι της εξουσίας. (EL)


Σύγχρονη Εκπαίδευση (EL)

Ελληνική γλώσσα

2010





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.