Multielement concentrations in vegetable species grown in two typical agricultural areas of Greece

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




1997 (EL)

Multielement concentrations in vegetable species grown in two typical agricultural areas of Greece (EN)

Stalikas, C. D. (EN)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας (EL)
Stalikas, C. D. (EN)

The multielement (As, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb, Se, V, Zn) levels in various common vegetables and surface soils collected from two typical growing areas of north-western Greece are presented. The results are representative and indicate metal concentration levels in vegetables grown in Creek areas under similar conditions. The content of the metals is generally at the same levels or even lower than that reported for vegetables consumed in several countries and species grown in other agricultural and industrial Greek areas. Enhanced levels of metals observed in certain vegetable species could be related to their concentration in the corresponding soils. The results of the present study indicate that the mean intake of heavy metals (As, Cd, Pb and Se) by adults due to consumption of vegetables from the two sites, for an average consumption pattern, generally is well below the allowable daily intakes. On the other hand, the contribution of the vegetables to the recommended amounts of the essential elements (Cu, Fe, Mn and Zn) is satisfactory and higher than previously reported. (C) 1997 Elsevier Science B.V. (EN)

vegetable species (EN)


Science of the Total Environment (EN)

Αγγλική γλώσσα

1997


Elsevier (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.