δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Nisin-EDTA treatments and modified atmosphere packaging to increase fresh chicken meat shelf-life
(EN)
Economou, T.
(EN)
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
(EL)
Economou, T.
(EN)
The effect of nisin and EDTA treatments on the shelf-life of fresh chicken meat stored under modified atmosphere packaging at 4 degrees C was evaluated. Chicken meat was subjected to the following antimicrobial treatment combinations: Nisin-EDTA treatments (added post-production to the chicken samples) included: NI (no nisin-EDTA added: control sample), N2 (500 IU/g; no EDTA added), N3 (1500 IU/g; no EDTA added), N4 (500 IU/g-10 mM EDTA), N5 (1500 IU/g-10 EDTA), N6 (500 IU/g-50 mM EDTA), N7 (1500 IU/g-50 EDTA), N8 (10 mM EDTA; no nisin added), and N9 (50 mM EDTA; no nisin added). N3, N4, N5, N6 and N7 affected populations of mesophilic bacteria, Pseudomonas sp., Brochothrix thermosphacta, lactic acid bacteria, and Enterobacteriaceae. The antimicrobial combination treatments N5, N6 and N7 had a significant effect on the formation of volatile amines, trimethylamine nitrogen (TMA-N) and total volatile basic nitrogen (TVB-N) in chicken meat. The use of MAP in combination with nisin-EDTA antimicrobial treatments resulted in an organoleptic extension of refrigerated, fresh chicken meat by approximately 1-2 days (N2), 3-4 days (N3 and N4), 7-8 days (N5), 9-10 (N7) and by 13-14 days (N6). Chicken was better preserved under treatments N6 and N7, maintaining acceptable odour attributes even up to 24 and 20 days of storage, respectively. (c) 2008 Elsevier Ltd. All rights reserved.
(EN)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.