Safety and quality of plastic food packaging materials: validation of a modified chemical inertness test method for refillable poly(ethylene terephthalate) bottles

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Safety and quality of plastic food packaging materials: validation of a modified chemical inertness test method for refillable poly(ethylene terephthalate) bottles (EN)

Karamani, A. G. (EN)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας (EL)
Karamani, A. G. (EN)

The increased use of refillable poly(ethylene terephthalate) (PET) bottles as packaging for soft drinks has prompted us to investigate the effect of sorption of artificially introduced chemical contaminants into refillable PET bottles in order to establish a practical and easy-to-apply test procedure to evaluate their chemical inertness. For this evaluation, quick laboratory procedures, which focus on the interaction of PET bottle wall strips in place of actual bottles with a selection of model contaminants representing the myriad of chemicals, are proposed. The first objective of this study was to validate a modified quick chemical inertness test method for refillable bottles by comparing the results of sorption into PET strips with those of tests using actual PET bottles. A further objective was to investigate the stability of refillable PET bottles which were stored under unfavorable conditions, in relation to the chemical inertness behavior of the material. The results indicate the suitability of the modified quick test as it satisfactorily simulates contamination of refillable PET bottles. Moreover, storage of these bottles under unfavorable conditions does not have an adverse effect on the chemical inertness behavior of the plastic material. (EN)

food packaging materials (EN)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (EL)
University of Ioannina (EN)

European Food Research and Technology (EN)

Αγγλική γλώσσα

2004

<Go to ISI>://000224250300020

Springer Verlag (Germany) (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.