Το σύνδρομο Sjogren στην Ελλάδα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




1988 (EL)

Το σύνδρομο Sjogren στην Ελλάδα (EL)

κλινική, ορολογική και ανοσογενετική μελέτη (EL)

Βασιλική Κ., Γαλανοπούλου (EL)

Βασιλική Κ., Γαλανοπούλου (EL)
Μουτσόπουλος, Χαράλαμπος (EL)
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Ιατρικής. Τμήμα Ιατρικής (EL)
Κωνσταντόπουλος, Σταύρος
-

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ SJOGREN (SS) ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΡΑΔΕΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΟ, ΧΡΟΝΙΟ, ΑΥΤΟΑΝΟΣΟ ΝΟΣΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ-ΟΛΙΓΟ-ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Β-ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΩΡΑΣ ΑΥΤΟΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΚΗ ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΗΘΗΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΕΞΩΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΑΥΤΩΝ. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΗΤΑΝ, Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΟ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ 132 ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ SS ΚΑΙ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ. ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ SS, ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΝ ΑΔΕΝΙΚΕΣ ΣΤΟ 67% ΚΑΙ ΕΞΩΑΔΕΝΙΚΕΣ ΣΤΟ 33%. Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕΣΑΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ, ΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ, ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΕΞΩΑΔΕΝΙΚΟ SS ΣΑΦΩΣ ΑΥΞΗΘΗΚΕ. Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΠΟ ΑΔΕΝΙΚΗ ΣΕ ΕΞΩΑΔΕΝΙΚΗ ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ SS, ΕΝΩ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: 1) ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ SS, ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΑΔΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ. 2) Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΠΟ ΑΔΕΝΙΚΗ ΣΕ ΕΞΩΑΔΕΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ. 3) ΤΟ SS ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΑΦ' ΕΝΟΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΦ' ΕΤΕΡΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΟ 7,5% ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΛΕΜΦΩΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ.

doctoralThesis

Πρωτοπαθές σύνδρομο Sjogren (EL)


Ελληνική γλώσσα

1988


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Ιατρικής. Τμήμα Ιατρικής (EL)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.