Ασφάλεια τροφίμων και νέοι διατροφικοί κίνδυνοι

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Ασφάλεια τροφίμων και νέοι διατροφικοί κίνδυνοι

Κεχαγιάς, Βασίλειος

Στη σημερινή εποχή παρά την τεράστια τεχνολογική πρόοδο και την ευκολία απόκτησης τροφής, στον οικονομικά ανεπτυγμένο κόσμο, η εξασφάλιση ασφαλούς τροφής φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία όλων συγκλονίζουν διαρκώς και συχνότερα τον κόσμο. Η ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να είναι προϋπόθεση, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από το αρχικό στάδιο παραλαβής της πρώτης ύλης μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή, ώστε να έχουμε ένα ποιοτικό και υγιεινό τελικό προϊόν. Υπάρχουν τρόφιμα που είναι ασφαλή, μη ασφαλή, ακατάλληλα για την ανθρώπινη κατανάλωση και επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου. Ο κανονισμός 178/2002 καθορίζει τις γενικές αρχές της νομοθεσίας, για την ασφάλεια των τροφίμων, καθιερώνει την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και υπαγορεύει τις γενικές διαδικασίες, για την προστασία της υγείας αλλά και των συμφερόντων των καταναλωτών σε σχέση με τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα. Οι κίνδυνοι από τα τρόφιμα είναι: 1) Βιολογικοί, όπου συνήθως αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των καταναλωτών και οφείλονται είτε σε μικροοργανισμούς (βακτήρια, ιοί και παράσιτα /πρωτόζωα), είτε στο σχηματισμό τοξίνων από βακτήρια και μύκητες. 2) Χημικοί κίνδυνοι, όπου ταξινομούνται είτε ως φυσικώς απαντώμενες χημικές ουσίες και περιλαμβάνει τοξίνες που παράγονται βιολογικά από έναν οργανισμό π.χ. τοξίνες οστρακοειδών, είτε ως προστιθέμενες από τον άνθρωπο κατά την επεξεργασία των τροφίμων π.χ. διοξίνες. Επίσης βλαπτικές ουσίες που δημιουργούνται κατά την προετοιμασία των τροφών π.χ. ακρυλαμίδιο όταν η θερμοκρασία ψησίματος είναι μεγάλη. 3) Φυσικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα που αφορούν ποικιλία υλικών και ξένων σωμάτων π.χ. γυαλί. Τέλος ένας μεγάλος κίνδυνος είναι τα γενετικά τροποποιημένα η μεταλλαγμένα τρόφιμα, που είναι προϊόντα που παράγονται από φυτά ή οργανισμούς των οποίων στο γενετικό υλικό προστίθενται γόνοι άλλων οργανισμών, που μπορεί να είναι εντελώς άσχετοι μεταξύ τους (από ζώα φυτά ή βακτήρια), η μεταφορά αυτή είναι δυνατή μόνο με ανθρώπινη παρέμβαση και δεν μπορεί να συμβεί στη φύση.

Thesis
NonPeerReviewed

Ασφάλεια τροφίμων


Ελληνική γλώσσα

2018


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.