Π 6.2.1.1 Μοντέλο Δεδομένων και Υπηρεσιών Ψηφιακού Αποθετηρίου

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Π 6.2.1.1 Μοντέλο Δεδομένων και Υπηρεσιών Ψηφιακού Αποθετηρίου

Η δράση 2, με τίτλο «Θεμελίωση, Ενίσχυση και Λειτουργία Ψηφιακού Αποθετηρίου Ακαδημίας Πλάτωνος», του έργου «Ακαδημία Πλάτωνος - Ανάπτυξη της Γνώσης και καινοτόμων ιδεών», στοχεύει στην υλοποίηση μιας ενιαίας εξειδικευμένης πλατφόρμας αποθετηρίασης, διαχείρισης και ανάκτησης ψηφιακού περιεχομένου δημιουργώντας ένα μοναδικό σημείο αναφοράς σχετικό με τη Φιλοσοφική Σκέψη. Η φύση του εν λόγω αποθετηρίου θα είναι διττή, επιτρέποντας και τη φιλοξενία του περιεχομένου (ηλεκτρονική αποθήκευση) αλλά και τη διασύνδεσή του (harvesting/linking) σε περίπτωση που αυτό βρίσκεται σε άλλα αποθετήρια. Επί της βάσης αυτής επιδιώκει να προσφέρει μια σειρά από προηγμένες υπηρεσίες, οι οποίες να δίνουν σε εικονικές κοινότητες και στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να διερευνήσουν τον χώρο της φιλοσοφίας και να διαλεχθούν πάνω σε αυτή, παράγοντας νέα γνώση και νέες θεωρήσεις. Στο παρόν έγγραφο δίνονται στοιχεία για τη δομή του αποθετηρίου όσον αφορά στο σχήμα των μεταδεδομένων που θα αποθηκεύονται σε αυτό. Δίνεται μια λεπτομερής και πλήρως αναλυτική περιγραφή του σχήματος για κάθε τύπο τεκμηρίου που θα είναι δυνατό να αποθηκεύσει το αποθετήριο. Το σχήμα των μεταδεδομένων παίζει καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό του αποθετηρίου καθώς η επιλογή των πεδίων που θα αποθηκεύει θα επηρεάσει συνολικά το αποθετήριο σε περισσότερους από έναν τομείς.

Text
Text (Study)

καταχώρηση δεδομένων
σύστημα πληροφόρησης
βιβλιογραφική αναφορά
πρόσβαση στην πληροφορία
σύστημα τεκμηρίωσης
πληροφορική της τεκμηρίωσης
τεκμήριο
τεκμηρίωση
αποθήκευση δεδομένων
βάση δεδομένων


Ελληνική γλώσσα

2013-03





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.