Απόψεις Ελλήνων καταναλωτών σχετικά με την προσχεδιασμένη απαρχαίωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Απόψεις Ελλήνων καταναλωτών σχετικά με την προσχεδιασμένη απαρχαίωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Μουστάκας, Άγγελος, Κυριάκος

Σκοπός της εργασίας είναι να διερευνηθούν οι γενικότερες απόψεις των Ελλήνωνκαταναλωτών για την προσχεδιασμένη απαρχαίωση του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικούεξοπλισμού. Αρχικά γίνεται επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και του εύρους τωνθεμάτων που καλύπτει η συζήτηση για την προσχεδιασμένη απαρχαίωση και παρουσιάζεται ηερευνητική μεθοδολογία. Στην συνέχεια, και με βάση τις απαντήσεις που συλλέχθηκαν μεσχετικό ερωτηματολόγιο, εξετάζονται οι απόψεις και η στάση των καταναλωτών απέναντι σεόψεις του φαινομένου. Πιο συγκεκριμένα εξετάζονται ζητήματα ικανοποίησης από τηνδιάρκεια ζωής των σχετικών προϊόντων, το θέμα της ελλιπούς ενημέρωσης από τουςκατασκευαστές για την εκτιμώμενη διάρκεια ζωής, απόψεις για τις περιβαλλοντικές,οικονομικές και τεχνολογικές επιπτώσεις, αλλά και τις επιπτώσεις στους ίδιους τουςκαταναλωτές από την πρώιμη αντικατάσταση των συσκευών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικούεξοπλισμού, καθώς και η στάση των καταναλωτών απέναντι σε μια πιθανή αύξηση τηςδιάρκειας ζωής με αντίστοιχη αύξηση της τιμής ή με περιορισμένη ενσωμάτωση τωνπρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων. Επίσης, εξετάζεται ο ρόλος που παίζει η δική τουςσυμπεριφορά στην διαμόρφωση του φαινομένου της προσχεδιασμένης απαρχαίωσης.Διαπιστώνεται μια σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη των καταναλωτών για μεγαλύτερηδιάρκεια ζωής των συσκευών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και στις συνήθειες καιεπιθυμίες τους, οι οποίες διαφαίνεται ότι τροφοδοτούν το φαινόμενο. Ωστόσο,στοιχειοθετείται καθαρά ότι οι Έλληνες καταναλωτές θεωρούν ότι η προσχεδιασμένηαπαρχαίωση αποτελεί καθιερωμένη πρακτική τουλάχιστον ενός μέρους των κατασκευαστών.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Καταναλωτές - Ελλάδα
ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός
Ηλεκτρικές συσκευές
προσχεδιασμένη απαρχαίωση
Καταναλωτική συμπεριφορά
καταναλωτής


2019-03-22


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.