Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας παρέμβασης στις διατροφικές συνήθειες παιδιών προσχολικής ηλικίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας παρέμβασης στις διατροφικές συνήθειες παιδιών προσχολικής ηλικίας

Γκρέτση, Ελισάβετ, Παναγιώτης

Εισαγωγή και Σκοπός: Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση ενός προγράμματος παρέμβασης για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η μελέτη Toy-Box εφαρμόστηκε παράλληλα σε έξι Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία και Βέλγιο). Mεθοδολογία: Σκοπός της ήταν η αλλαγή των συνηθειών των παιδιών που σχετίζονται με την πρόσληψη θερμίδων και ειδικότερα με α) την κατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων, β) την κατανάλωση νερού, γ) τη μείωση του χρόνου που αφιερώνεται σε καθιστικές δραστηριότητες και δ) την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Aποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν πως οι ισχυρότεροι παράγοντες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων είναι α) το εκπαιδευτικό επίπεδο των γονέων/κηδεμόνων και β) οι διατροφικές συνήθειες των γονέων. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν επίσης, πως οι ισχυρότεροι παράγοντες που σχετίζονται με την κατανάλωση νερού των παιδιών είναι α) η διαθεσιμότητα του νερού, τόσο γενικά όσο και κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους, β) η ενθάρρυνση και γ) η ποσότητα νερού που καταναλώνεται από τους γονείς τους.Συμπεράσματα: Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης, σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν μετά την εφαρμογή της στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών που σχετίζονται με την κατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων και νερού. Δεν παρατηρήθηκαν, ωστόσο, στατιστικά σημαντικές διαφορές στη μείωση του ποσοστού των παιδιών που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Μελλοντικές έρευνες θα ήταν χρήσιμο να προσαρμόσουν τις παραμέτρους της μελέτης στις διατροφικές συνήθειες και τη διατροφική κουλτούρα της κάθε χώρας.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Παιδιά - Διατροφή
Παχυσαρκία στα παιδιά
κατανάλωση νερού
Διατροφικές έρευνες
διατροφικές συνήθειες
ενδιάμεσα γεύματα
παχυσαρκία


2019-03-26


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.