Δείκτες διατροφής και άσκησης σε σχέση με το λιπιδαιμικό προφίλ σε οικογένειες υψηλού κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στην Ευρώπη.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Δείκτες διατροφής και άσκησης σε σχέση με το λιπιδαιμικό προφίλ σε οικογένειες υψηλού κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στην Ευρώπη.

Χαιριστανίδου, Χριστίνα Θεόδωρος

Εισαγωγή: Τα έως σήμερα διαθέσιμα δεδομένα είναι περιορισμένα όσον αφορά τις πιθανές συσχετίσεις της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας (ΦΔ) με το λιπιδαιμικό προφίλ σε ενήλικες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 2 (ΣΔΤ2). Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι να διερευνήσει συγχρονικά τις πιθανές συσχετίσεις ανάμεσα σε συμπεριφορές όπως η διατροφή και η ΦΔ με τα λιπίδια του αίματος [Ολική Χοληστερόλη, χοληστερόλη στις λιποπρωτεΐνες χαμηλής και υψηλής πυκνότητας (LDL-C και HDL-C), τριγλυκερίδια] σε οικογένειες υψηλού κινδύνου για ΣΔΤ2. Μεθοδολογία: Η μελέτη Feel4Diabetes (F4D) είναι μία πολυκεντρική μελέτη παρέμβασης. Στην παρούσα ανάλυση, χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι μετρήσεις κατά το baseline. Ο πληθυσμός της μελέτης κατά την έναρξη ήταν 2500 μη διαβητικοί ενήλικες. Οι συνήθειες διατροφής και ΦΔ ήταν αυτο-δηλούμενες σε ερωτηματολόγια και τα λιπίδια του αίματος μετρήθηκαν με τυποποιημένες μεθόδους. Για να εκτιμηθούν οι πιθανές ανεξάρτητες συσχετίσεις των παραγόντων διατροφής και ΦΔ με τα επίπεδα των λιπιδίων, πραγματοποιήθηκε πολυπαραγοντική ανάλυση γραμμικής παλινδρόμησης όλων των παραγόντων ταυτόχρονα με διόρθωση επίσης για το φύλο και το κάπνισμα τόσο σε άτομα χαμηλού, όσο και υψηλού κινδύνου σύμφωνα με το FINDRISK σκορ. Επίσης, διεξήχθη ανάλυση σε υποομάδες, κατά την οποία το δείγμα χωρίστηκε ανά περιοχή, ηλικία και κατηγορία κοινωνικοοικονομικού επιπέδου τόσο για τους χαμηλού όσο και για τους υψηλού κινδύνου για ΣΔΤ2 ενήλικες. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) εισήχθη στο πολυπαραγοντικό μοντέλο προκειμένου να ανιχνευθούν εκείνοι οι παράγοντες που συσχετίζονται με τα λιπίδια του αίματος ανεξάρτητα από όλους τους παράγοντες που εξετάστηκαν καθώς και από τον ΔΜΣ.Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα κύρια αποτελέσματα, στην ομάδα χαμηλού κινδύνου η υψηλή πρόσληψη φρούτων φάνηκε να έχει ευνοϊκή συσχέτιση ενώ τα οινοπνευματώδη και το κάπνισμα επιβαρυντική με το λιπιδαιμικό προφίλ. Όσον αφορά τους συμμετέχοντες υψηλού κινδύνου, η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά βρέθηκε ότι έχει ευεργετική σχέση, ενώ η κατανάλωση γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είχε επιβαρυντική σχέση με τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.Συμπεράσματα: Η συγχρονική αυτή μελέτη σε άτομα υψηλού κινδύνου για ΣΔΤ2, έδειξε ότι η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συσχετίζεται με ένα ευνοϊκότερο λιπιδαιμικό προφίλ σε σύγκριση με τα γαλακτοκομικά που είναι πλήρη σε λιπαρά τα οποία φάνηκε να έχουν επιβαρυντικό ρόλο. Στα άτομα χαμηλού κινδύνου, τα φρούτα φαίνεται να παίζουν ευεργετικό ρόλο στα λιπίδια του αίματος, ενώ τα οινοπνευματώδη ποτά δυσμενή. Τέλος, τα ευρήματά μας τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των πιθανών επιδράσεων των ομάδων τροφίμων και συνηθειών ΦΔ στο λιπιδαιμικό προφίλ και σε μελέτες παρέμβασης σε ενήλικες υψηλού κινδύνου για ΣΔΤ2, καθώς τα υπάρχοντα δεδομένα σε αυτήν την ομάδα ατόμων είναι ακόμη περιορισμένα.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

χοληστερόλη
Σακχαρώδης διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
Άσκηση - Διαιτολογικές απόψεις
διατροφή
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2
φυσική δραστηριότητα


2019-04-01


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.