Les defis de la cooperation tranfrontaliere et regionale, prevue par la politique europeenne de voisinage, pour le renfoprcement du dialogue entre les etats et les peuples

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Les defis de la cooperation tranfrontaliere et regionale, prevue par la politique europeenne de voisinage, pour le renfoprcement du dialogue entre les etats et les peuples (EL)

Γερούλια, Μαρία - Ιωάννης

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνιολογίας. Ευρωπαϊκές Κοινωνίες και Ευρωπαΐκή Ολοκλήρωση. (EL)

Μετά τις διευρύνσεις του 2004 και του 2007, το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου αυξανόταν σταθερά και η σταθερότητας της περιοχής έγινε σημαντικό θέμα για την ατζέντα της Ένωσης. Η Ευρωπαική Πολιτική Γειτονίας η οποία αφορά στις γειτονικές χώρες της Ε.Ε. και της οποίας εταίροι έγιναν οι χώρες του Νοτίου Καυκάσου το 2004, προσπαθεί να ενθαρρύνει τη σταθερότητα και τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή μέσω της πολιτικής και οικονομικής ανπατυξής της. Για το λόγο αυτό η Ε.Ε. αποτελεί μοχλό κίνησης προς την ασφάλεια, προσβλέποντας στη σταθερότητα της περιοχής μέσω οικονομικο-τεχνικής βοήθειας. Η ασφάλεια, και ιδιαίτερα η περιφερειακή ασφάλεια, είναι ένα θέμα που ταλανίζει εξαιρετικά την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου. Η κατάσταση της Νότια Οσετίας και της Αμπχαζίας στη Γεωργία, όπως επίσης και του Ναγκόρνο-Καραμπ'αχ στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες στην προοπτική ασφάλειας της περιοχής. Ακόμα, οι απαιτήσεις των γειτονικών εταίρων, όπως και η επιτακτική ανάγκη επίλυσης και πρόληψης των συγκρούσεων, η "εξαγωγή" και διατήρηση Κράτους Δικαίου, η Δημοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία και η πρόληψη ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα που ταλαιπωρούν την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, αναλύονται στο πρώτο μέρος της εργασίας αυτης.Στο δεύρερο μέρος, γίνεται προσπάθεια ομοδοποίησης των επιμέρους δράσεων όσον αφορά στην περιφερειακή και διασυνοριακή συνεργασία, σε σχέση με τα κοινωνικά και πολιτικά προβληματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, παρουσιάζοντας το Οικονομικό Εργαλείο που στηρίζει τις χώρες του Νοτίου Καυκάσου, τα Σχέδια Δράσης για κάθε χώρα και τις Επιτροπές που έχουν συσταθεί για τους προαναφερθέντες σκοπούς. Στο τελευταίο μέρος της εργασίας αυτής, παρουσιάζεται ο ρόλος των τοπικών δρώντων και η εφαρμογή προγραμμάτων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας η οποία παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εξέλιξη του κοινωνικο-οικονομικού τοπίου, αφού η ανάγκη για βοήθεια στους τομείς των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης και της σταθερότητας, είναι συνεχώς ζωτική.

masterThesis

Διασυνοριακή συνεργασία (EL)
Νότιος Καύκασος (EL)
European Union (EL)
Regional cooperation (EL)
Ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας (EL)
Cross-border cooperation (EL)
Ευρωπαϊκή Ένωση (EL)
Τρίτες Χώρες (EL)
Περιφερειακή πολιτική (EL)
Third Countries (EL)
European neighbourhood policy (EL)
South Caucasus (EL)


2011


2015-11-18T10:08:43Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.