Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Νημερτής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2021 (EL)

Η μισθωτή εργασία στον Immanuel Kant
Wage labor in Immanuel Kant

Νικολακόπουλος, Κωνσταντίνος

Nikolakopoulos, Konstantinos

Ο Ιμμάνουελ Καντ αναπτύσσει τη φιλοσοφία του δικαίου του στη βάση των πορισμάτων της ηθικής του φιλοσοφίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με την ηθική, το δίκαιο περιορίζεται στην εξωτερική εκδήλωση της ελευθερίας και περιλαμβάνει τη δυνατότητα εξαναγκασμού προς εξασφάλιση ενός συστήματος ίσων εξωτερικών ελευθεριών. Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο εντός αυτού του συστήματος αποτελεί η περίπτωση της έμμισθης εργασιακής σχέσης, η οποία στηρίζεται μεν στην οικειοθελή σύναψη μιας σύμβασης, συνεπάγεται όμως την εγκαθίδρυση μιας ιεραρχικής σχέσης μεταξύ των συμβαλλομένων. Καθώς ο Καντ θεωρεί ότι ο μισθωτός εργαζόμενος, που δεν πουλάει τα προϊόντα της εργασίας του αλλά την ικανότητά του για εργασία, στερείται αυτοτέλειας, τον κατατάσσει στους παθητικούς πολίτες και αμφισβητεί μέρος των πολιτικών του δικαιωμάτων. Η εργασία αυτή εξετάζει τους λόγους για τους οποίους ο Καντ οδηγείται σε αυτή τη διάκριση και τις συνέπειές της για τον τρόπο με τον οποίο συλλαμβάνεται η κατάσταση δικαίου. Συζητά επίσης την ευρύτερη θεώρηση του Καντ για τη σχέση μεταξύ ελευθερίας και εργασίας και αναδεικνύει την επικαιρότητα της καντιανής φιλοσοφίας του δικαίου για τον σύγχρονο καπιταλισμό.

Μισθωτή εργασία
Παθητικός πολίτης
Wage labour
Σχέση εξάρτησης
Dependency


Ελληνική γλώσσα

2021-08-02T11:03:53Z
2021-07-16





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.