Antioxidant and nitrate content of conventionally and organically produced vegetables

 
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2008 (EN)
Περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και νιτρικά λαχανικών από συμβατική και βιολογική καλλιέργεια
Antioxidant and nitrate content of conventionally and organically produced vegetables

Ρουμελιώτης, Κωνσταντίνος Λεωνίδα

Samples of seven winter (cabbage, carrot, leek, "Roman" lettuce, "Salad" lettuce, potato and spinach) and five summer vegetables (cucumber, courgette, aubergine, pepper and tomato) were taken from the organic products market of Kalamaria and super market in the same region. Seven samplings of winter vegetables (every 15 days) took place from January to April 2005 and seven samplings of summer vegetables (every 15 days) took place from July to October 2005. Ascorbic acid, soluble phenol, total antioxidant, nitrate and total soluble solid content were determined. The analysis of variance indicated that the content of the seven winter vegetables in ascorbic acid, total antioxidant and nitrate was affected mainly by the genotype, less by sampling date and minimally by the kind of cultivation, whereas their soluble phenol content was affected mainly by the genotype and minimally by the kind of cultivation and sampling date. For the five summer vegetables ascorbic acid and total antioxidant content was affected mainly by the genotype and minimally by the kind of cultivation and sampling date, whereas soluble phenol and nitrate content was affected mainly by the genotype, less by the kind of cultivation and minimally by sampling date. A remarkable effect of the kind of cultivation was observed only on nitrate content of summer vegetables.
Δείγματα επτά χειμερινών (καρότο, λάχανο, μαρούλι τύπου "Ρωμάνα", μαρούλι τύπου "Σαλάτα", πατάτα, πράσο και σπανάκι) και πέντε θερινών λαχανικών (αγγούρι, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, πιπεριά και τομάτα) προμηθεύονταν από τη λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων της Καλαμαριάς και από super market της ίδιας περιοχής. Εγιναν επτά δειγματοληψίες (ανά 15 ημέρες) για τα χειμερινά λαχανικά κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2005 και επτά δειγματοληψίες (ανά 15 ημέρες) για τα θερινά λαχανικά την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου 2005. Προσδιορίσθηκε η περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ, διαλυτές φαινόλες, ολικά αντιοξειδωτικά, νιτρικά και διαλυτά στερεά συστατικά. Η ανάλυση της παραλλακτικότητας των δεδομένων της εργασίας έδειξε ότι η περιεκτικότητα των επτά χειμερινών λαχανικών σε ασκορβικό οξύ, αντιοξειδωτικό και νιτρικά επηρεάστηκε κυρίως από το γενότυπο, λιγότερο από την ημερομηνία δειγματοληψίας και ελάχιστα από το είδος της καλλιέργειας, ενώ η συγκέντρωση τους σε διαλυτές φαινόλες επηρεάστηκε κυρίως από το γενότυπο και ελάχιστα από το είδος της καλλιέργειας και την ημερομηνία δειγματοληψίας. Η περιεκτικότητα των πέντε θερινών λαχανικών σε ασκορβικό και ολικά αντιοξειδωτικά επηρεάστηκε κυρίως από το γενότυπο και ελάχιστα από το είδος καλλιέργειας και την ημερομηνία δειγματοληψίας, ενώ η συγκέντρωση σε διαλυτές φαινόλες και νιτρικά επηρεάστηκε κυρίως από το γενότυπο, λιγότερο από το είδος καλλιέργειας και ελάχιστα από την ημερομηνία δειγματοληψίας. Αξιοσημείωτη επίδραση του είδους της καλλιέργειας παρατηρήθηκε μόνο στην περιεκτικότητα των θερινών λαχανικών σε νιτρικά.

info:eu-repo/semantics/masterThesis
Postgraduate Thesis / Μεταπτυχιακή Εργασία

Φαινόλες
Potato
Μαρούλι
Ascorbic
Lettuce
Τομάτα
Phenols
Σπανάκι
Spinach
Πατάτα
Tomato
Ασκορβικό

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

Greek
English

2008
2009-06-21T21:00:00Z


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/openAccess



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)