Σλαβικές εγκαταστάσεις και η περιοχή Βοΐου

 
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share
2016 (EN)
Σλαβικές εγκαταστάσεις και η περιοχή Βοΐου

Δεληκάρη, Αγγελική

Από τον 9ο αι. ο ελλαδικός χώρος δέχεται έντονες σλαβικές επιδράσεις εξαιτίας της επεκτατικής πολιτικής προς τα Δυτικά που ακολούθησε ο Βούλγαρος ηγεμόνας Βόρης Α΄ και στη συνέχεια ο γιος και διάδοχός του Συμεών. Η σλαβική παρουσία στη Δυτική Μακεδονία εντατικοποιείται την εποχή του εφήμερου (όπως το ονομάζουμε συμβατικά) κράτους του Σαμουήλ (976-1018), όταν η περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων ως κέντρο του βουλγαρικού κράτους, αλλά και από τον 14ο αι. με την έναρξη της σερβοκρατίας στην περιοχή που κορυφώνεται με τον Στέφανο Δουσάν. μετονομασίες τους κατά τη δεκαετία του 1920). Η διάχυση των σλαβικών τοπωνυμίων αγγίζει πολλές φορές το 90%. Η περιοχή Βοΐου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι γεωμορφολογικές συνθήκες του χώρου ήταν ιδανικές για την εγκατάσταση σλαβικών φύλων, αφού προσιδίαζαν κατά πολύ με εκείνες της αρχικής κοιτίδας των Σλάβων που βρισκόταν περίπου στην περιοχή της σημερινής ανατολικής Πολωνίας, δυτικής Ουκρανίας και νοτιοδυτικής Λευκορωσίας αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές εγκατάστασης των σλαβικών φύλων στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη (π.χ. στις λεκάνες των ποταμών Έλβα και Σάαλε (παραπόταμο του Έλβα) ως τη Βαλτική θάλασσα, δηλαδή στη Θουριγγία και την Πομερανία της σημερινής Γερμανίας). Οι Σλάβοι γενικά επεδίωκαν να εγκαθίστανται στην ύπαιθρο σε περιοχές αραιοκατοικημένες, όπου θα μπορούσαν να ασχοληθούν ανενόχλητοι από τον ντόπιο πληθυσμό με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Επίσης προτιμούσαν, δασώδεις περιοχές, τοπία πλούσια σε υδάτινους πόρους (ποτάμια, λίμνες), ακόμη και έλη, αφού το ψάρεμα ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής τους και οι ίδιοι γνώριζαν να κινούνται με ιδιαίτερη ευελιξία σε τέτοια μέρη. Η αφομοίωση των σλαβικών ομάδων στη Μακεδονία από το γηγενές στοιχείο πρέπει να επήλθε σχετικά γρήγορα, ωστόσο η σλαβική γλώσσα διατηρήθηκε ως μέσω συνεννόησης μεταξύ του πληθυσμού. Αδιαμφισβήτητοι μάρτυρες για το πέρασμα και την παροδική ή μόνιμη εγκατάσταση των Σλάβων αποτελούν τα τοπωνύμια (πριν τις μετονομασίες του κατά τη δεύτερη δεκαετία του 20ου αι.). Στο συγκεκριμένο άρθρο εξετάζονται χαρακτηριστικά σλαβικά τοπωνύμια και υδρωνύμια του Βοΐου.

Conference / Συνέδριο
info:eu-repo/semantics/conferenceObject

Voion
Βόιον
Slavic Settlements
Δυτική Μακεδονία
Λαβικές εγκαταστάσεις
Slavic toponyms
Westmacedonia
Σλαβικά τοπωνύμια

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

Greek

2016
2016-10-10T07:47:58Z


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/openAccess*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)