see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2017 (EN)
Παρουσία ανθεκτικών στη μεθικιλίνη Staphylococcus aureus σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (EL)
Prevalence of methicillin-resistant Staphylococcus aureus in milk and dairy products (EN)

PEXARA (Α. ΠΕΞΑΡΑ), A.
GOVARIS (Α. ΓΚΟΒΑΡΗΣ), A.
SOLOMAKOS (Ν. ΣΟΛΩΜΑΚΟΣ), N.

Ο Staphylococcus aureus είναι ένα θετικό κατά Gram, ευκαιριακά παθογόνο βακτήριο, που μπορεί να προσβάλλει τους ανθρώπους και τα ζώα. Είναι επίσης και σημαντικό τροφιμογενές παθογόνο βακτήριο καθώς ορισμένα στελέχη του S. aureus μπορούν να παράγουν σταφυλοκοκκικές εντεροτοξίνες στα τρόφιμα και να προκαλέσουν σταφυλοκοκκική τοξίνωση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ολοένα αυξανόμενη παρουσία στελεχών S. aureus ανθεκτικών στα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά. Στους ανθεκτικούς στη μεθικιλλίνη S. aureus (methicillin resistant S. aureus, MRSA) ανήκουν στελέχη τα οποία, μέσω λήψης συγκεκριμένων γονιδίων, έχουν αναπτύξει αντοχή στη μεθικιλλίνη και σε όλα τα β-λακταμικά αντιβιοτικά. Ο MRSA αρχικά χαρακτηρίζονταν ως ένα ενδονοσοκομειακό παθογόνο βακτήριο (hospital-associated MRSA, HA-MRSA). Από το 1990 όμως άρχισαν να καταγράφονται και περιστατικά σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων από MRSA σε ανθρώπους που δεν είχαν καμία επιδημιολογική σύνδεση με νοσοκομεία (community-acquired or community-associated MRSA, CA-MRSA).Πιο πρόσφατα, έχει περιγραφεί απομόνωση MRSA στελεχών από τα περισσότερα παραγωγικά ζώα καθώς και από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Στελέχη MRSA έχουν απομονωθεί από αγελαδινό, πρόβειο ή γίδινο γάλα και διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα σε πολλές χώρες. Η παρουσία του MRSA στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταγράφεται σε διαφορετικές χώρες ή ακόμη και στις διάφορες περιοχές της ίδιας χώρας, διαφέρει σημαντικά. Υψηλά ποσοστά παρουσίας του MRSA καταγράφονται στο γάλα που παράγεται στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, φτάνοντας και το 60,3%, ποσοστό που καταγράφηκε στην Αιθιοπία. Στις ασιατικές χώρες η συχνότητα της παρουσίας του MRSA ποικίλλει από υψηλά ποσοστά (π.χ. 28,3% στο Ιράν), έως και χαμηλά ποσοστά (π.χ. στην Κορέα και την Ιαπωνία). Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στελέχη MRSA σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν βρεθεί γενικά σε χαμηλά ποσοστά. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και τον Καναδά, έχουν καταγραφεί μηδενικά έως χαμηλά ποσοστά παρουσίας του MRSA. Η διερεύνηση της παρουσίας του MRSA στο γάλα μπορεί να χρησιμεύσει για την αξιολόγηση τόσο των συνθηκών υγιεινής που εφαρμόζονται στις εκτροφές των ζώων γαλακτοπαραγωγής, αλλά και των κινδύνων για την υγεία που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές ύστερα από λοιμώξεις με στελέχη ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. (EL)
Staphylococcus aureus is an opportunistic Gram positive pathogen and the causative agent of many human and animal diseases. It is also an important human foodborne pathogen. Certain strains of S. aureus can produce staphylococcal enterotoxins (SEs) in foods and cause staphylococcal food poisonings (SFP). In recent years S. aureus has been increasingly associated with antibiotic resistance. Methicillin-resistant S. aureus (MRSA) includes those strains that have acquired genes conferring resistance to methicillin and essentially all other beta lactamantibiotics. MRSA was initially reported as a nosocomial pathogen in human hospitals (or hospital-associated MRSA, HA-MRSA). Since the 1990s, community-acquired or community-associated MRSA (CA-MRSA) infections have also been reported to affect people having no epidemiological connection with hospitals. More recently, MRSA has been isolated from most food-producing animals and foods of animal origin, raising public health concerns. MRSA strains have been isolated from cows’ or small ruminants’ milk and various dairy products in many countries. The MRSA prevalence in milk and dairy products recorded in different countries or even regions of the same country differs significantly.High MRSA prevalence have been recorded in milk produced in most African countries, for instance as high as 60.3% in Ethiopia. The MRSA prevalence in Asian countries varies from high e.g. 28.3% in Iran to low (e.g. in Korea and Japan). In most European countries, the MRSA prevalence in milk and dairy products has been generally found to be low. In the US and Canada, zero to low MRSA prevalence estimates have been reported. The investigation of MRSA prevalence in milk may serve as a tool for assessing both the sanitary conditions employed in dairyherds and the health risks that humans may encounter when infected with antibiotic-resistant strains. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

ανθεκτικός στη μεθικιλίνη Staphylococcus aureus (EL)
γάλα (EL)
γαλακτοκομικά προϊόντα (EL)
παρουσία (EL)
MRSA (EL)
prevalence (EN)
MRSA (EN)
milk (EN)
methicillin-resistant Staphylococcus aureus (EN)
dairy products (EN)

Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (EL)
Hellenic Veterinary Medical Society (EN)

2017-12-18


Hellenic Veterinary Medical Society / Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (EN)

1792-2720
2585-3724
Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society; Vol 64, No 1 (2013); 17-34 (EL)
Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society; Vol 64, No 1 (2013); 17-34 (EN)

Copyright (c) 2017 A. PEXARA (Α. ΠΕΞΑΡΑ), N. SOLOMAKOS (Ν. ΣΟΛΩΜΑΚΟΣ), A. GOVARIS (Α. ΓΚΟΒΑΡΗΣ) (EN)



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)