Διαστάσεις του κοινωνικού αποκλεισμού: Πόντιοι και Βορειοηπειρώτες πρόσφυγες στην Ελλάδα

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




1998 (EL)

Διαστάσεις του κοινωνικού αποκλεισμού: Πόντιοι και Βορειοηπειρώτες πρόσφυγες στην Ελλάδα (EL)
Διαστάσεις του κοινωνικού αποκλεισμού: Πόντιοι και Βορειοηπειρώτες πρόσφυγες στην Ελλάδα (EN)

Μαυρέας, Κωνσταντίνος

Στόχος του άρθρου είναι η προσέγγιση των διαστάσεων που προσλαμβάνει ηάφιξη, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, Ποντίων και Βορειοηπειρωτών οικονομικών προσφύγων. Ιδιαίτερα για τους Ποντίους, η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τον όρο «παλιννόστηση», προωθεί την κοινωνική τους ενσωμάτωση μέσω μιας σειράς μέτρων που αποσκοπούν στην υλοποίηση μιας εθνικής κυρίως στρατηγικής, ενώ, με την ένταξή τους στον κοινωνικό αποκλεισμό και το χαρακτηρισμό τους ως «μειονεκτουσών ομάδων», εφαρμόζει μια πολιτική περιορισμένων συγκριτικά παροχών. Επί πλέον, στρέφοντας το αποκλειστικό του ενδιαφέρον προς τους Ποντίους, ο κρατικός μηχανισμός παραμελεί όλες τις άλλες κατηγορίες επαναπατριζόμενων και κυρίως αυτή των Βορειοηπειρωτών ομογενών, που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Προκειμένου να αποδείξει όλα αυτά, το άρθρο επικεντρώνεταιστα αίτια της παλιννόστησης, στην οικονομική και κοινωνική κατάστασητων παλιννοστούντων, στις δημογραφικές, πολιτισμικές και οικονομικές επιπτώσεις της παλιννόστησης για την ελληνική κοινωνία και, τέλος, στους μηχανισμούς και στην πολιτική υποδοχής των παλιννοστούντων στη χώρα μας. (EL)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion


Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών

Ελληνική γλώσσα

1998-06-01


EKKE (EN)

2241-8512
0013-9696
Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών; 1998: 96-97 Β'-Γ'; 185-218 (EL)
The Greek Review of Social Research; 1998: 96-97, Β'-Γ': Σύγχρονες όψεις του αστικού και αγροτικού χώρου: Κοινωνική μορφολογία, κινητικότητα και κοινωνικότητα; 185-218 (EN)

Copyright (c) 1998 Κωνσταντίνος Μαυρέας (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.