Ανίχνευση πιθανής πρεβιοτικής δράσης σε βασιδιομύκητες.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)

Ανίχνευση πιθανής πρεβιοτικής δράσης σε βασιδιομύκητες.

Σεκκίδου, Μικαέλα

Εισαγωγή: Τα πρεβιοτικά είναι εκλεκτικά ζυμώσιμα συστατικά τα οποία επιτρέπουν συγκεκριμένες αλλαγές, στη σύνθεση ή/και στη δράση του εντερικού μικροβιόκοσμου και προσδίδουν όφελος ευεξίας και υγείας στον ξενιστή. Σήμερα ως πρεβιοτικά έχουν κατοχυρωθεί οι φρουκτάνες τύπου ινουλίνης (ITF) και οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS), ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανεύρεση νέων πρεβιοτικών. Οι β-γλυκάνες που περιέχονται σε φυσικά προϊόντα όπως η βρώμη, το κριθάρι αλλά και το κυτταρικό τοίχωμα πολλών ανώτερων μυκήτων, εξετάζονται για την πιθανή πρεβιοτική τους δραστηριότητα. Οι βασιδιομύκητες λόγω του υψηλού περιεχομένου τους σε β-γλυκάνες και των πολλαπλών ευεργετικών ιδιοτήτων τους παρουσιάζουν μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον ως πιθανά πρεβιοτικά.Σκοπός: Η μελέτη της πιθανής κυτταροτοξικής δράσης των προϊόντων της in vitro ζύμωσης των υποψηφίων πρεβιοτικών μανιταριών Pleurotus ostreatus και Ganoderma lucidum από τον εντερικό μικροβιόκοσμο υγιών εθελοντώνΜεθοδολογία: Στην παρούσα πτυχιακή χρησιμοποιήθηκαν λυοφιλιωμένα καρποσωμάτια από δύο είδη βασιδιομυκήτων Pleurotus ostreatus και Ganoderma lucidum, τα οποία υπέστησαν in vitro ζύμωση για 24 ώρες από εντερικό μικροβιόκοσμο υγιών εθελοντών. Ως θετικός μάρτυρας χρησιμοποιήθηκε η ινουλίνη (τεκμηριωμένο πρεβιοτικό). Στη συνέχεια διαφοροποιημένα Caco-2 κύτταρα επωάστηκαν με το υπερκείμενο των ζυμώσεων αυτών, το οποίο περιελάμβανε τα προϊόντα της ζύμωσης. Τέλος, προσδιορίστηκε η βιωσιμότητα (%) των κυττάρων με τη χρήση της χρωστικής μπλε τρυπάνης.Αποτελέσματα: Τα καρποσωμάτια των βασιδιομυκήτων Pleurotus ostreatus και Ganoderma lucidum δεν εμφανίζουν τοξική δράση στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου μετά από ζύμωση 24 ωρών από τον εντερικό μικροβιόκοσμο. Αντίθετα, επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των επιθηλιακών κυττάρων του εντέρου αντίστοιχα με την ινουλίνη.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

βασιδιομύκητες
Κυτταροτοξικότητα
πριονίδι οξιά
απόβλητο ελαιοτριβείου
άχυρο σίτου


2015-07-20


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.