Ο καφές είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα, το οποίο παράγεται από καβουρδισμένα ή αλεσμένα σπέρματα καφεόδεντρου. Η αναζωογονητική του δράση είναι ευρέως γνωστή, και οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην καφεΐνη. Ο καφές φημίζεται για τα ευεργετικά του οφέλη στην υγεία, εξ αιτίας των αντιοξειδωτικών του δράσεων που οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητα καφεΐνης, και πολυφαινολών, κυρίως χλωρογενικού οξέος. Στόχος αυτής της μελέτης είναι ο προσδιορισμός των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων και μερικών βιοδραστικών συστατικών –φυτοστερόλες, λιπαρά οξέα και φαινολικά συστατικά- σε αφεψήματα καφέ από τρείς διαδικασίες παρασκευής, (α) Ελληνικός που καταναλώνεται αργά ή γρήγορα (αργός & γρήγορος), (β) Γαλλικός (φίλτρου) και (γ) Στιγμιαίος καφές.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα δείγματα καφέ έχουν αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν φαινολικά συστατικά και φυτοστερόλες σε συγκεντρώσεις μειούμενες κατά σειρά ελληνικός> γαλλικός > φίλτρου. Ως εκ τούτου αποτελεί ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόφημα, το οποίο όταν καταναλώνεται με σύνεση, μπορεί να συμβάλει θετικά στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων.