Πολιτικές και κινήματα εντός του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου τροφίμων

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2016 (EN)
Πολιτικές και κινήματα εντός του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου τροφίμων

Τσενέ, Ελένη

Στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται λόγος για τα νέα παγκόσμια δεδομένα που υπαγορεύουν νέα προσέγγιση γύρω από τα αγροτροφικά συστήματα παραγωγής και τα τρόφιμα γενικότερα. Κοινοί παρονομαστές στο διάλογο είναι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι προβλέψεις για αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η επισιτιστική ανασφάλεια που την συνοδεύει, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η εισαγωγή νέων όρων όπως τα τροφομίλια και το ανθρακικό αποτύπωμα καθώς και η εξάπλωση ασθενειών όπως η νόσος των χοίρων, αγελάδων, πτηνών που θέτουν σε αμφισβήτηση την ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, θεσμοί όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσαρμόζουν τη χάραξη πολιτικής στα νέα αυτά δεδομένα και θέτουν στόχους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κατάστασης ενώ την εμφάνισή του κάνει και η οργανισμός του Δίκαιου Εμπορίου. Τα τρόφιμα οφείλουν να προάγουν την υγεία, το περιβάλλον, τις τοπικές οικονομίες, την ευημερία των ζώων, να είναι δηλαδή βιώσιμα, οικολογικά, δίκαια, τοπικά και ηθικά.Το δεύτερο μέρος της εργασίας χρησιμοποιεί ως μελέτη περίπτωσης τα κινήματα “slow food” και των “locavores”. Τα κινήματα αυτά επαναπροσδιορίζουν την παράδοση και την τοπικότητα με καινοτόμο και εξωστρεφή προσέγγιση, η οποία δεν υπάγεται στο συντηρητικό πλαίσιο που την περιέβαλε στο παρελθόν. Οι έννοιες του τόπου και του χρόνου επανεισάγονται ως αντίδραση στη εντατική γεωργική παραγωγή. Μελετώντας τις αιτίες εμφάνισης αυτών των κινημάτων διαπιστώνεται ότι στη συζήτηση για τα τρόφιμα γίνεται περίπλοκη καθώς η τοπικότητα γίνεται αντιληπτή με διαφορετικούς τρόπους από τα κοινωνικά υποκείμενα αναλόγως τη θέση τους. Περιλαμβάνει ορολογίες όπως ο κύκλος ζωής των προϊόντων και η σπατάλη των τροφίμων αφού σημαντικός όγκος αυτών έχει κατάληξη τα απορρίμματα πριν ακόμα καταναλωθεί ή σε κάποιες περιπτώσεις πριν καν προλάβει να αλλοιωθεί.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

βιωσιμότητα
Τοπικά τρόφιμα
πολιτικές τροφίμων
ηθική
κινήματα

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-11-06


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)