Εμπλουτισμός της δίαιτας διαβητικού ασθενούς με γαλακτοκομικά προϊόντα-επίδραση στη ρύθμιση της όρεξης και στη διαχείριση του σωματικού βάρους

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2017 (EN)
Εμπλουτισμός της δίαιτας διαβητικού ασθενούς με γαλακτοκομικά προϊόντα-επίδραση στη ρύθμιση της όρεξης και στη διαχείριση του σωματικού βάρους

Τσικρικού, Ηλιάνα Α.

Εισαγωγή: Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ (ΣΔτΙΙ)είναι μια χρόνια νόσος η οποία πλήττει μεγάλο αριθμό ατόμων παγκοσμίως. Η διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη διαχείριση της νόσου όσο και στην πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης. Ταγαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής Διατροφής προτείνοντας τηνκατανάλωση 2-3 μερίδων την ημέρα. Η διεθνήςβιβλιογραφία κάνει αρκετές αναφορές σχετικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών, και συγκεκριμένα γιαουρτιού, και την πρόληψη εμφάνισης ΣΔτΙΙ. Στηνπαρούσα ερευνητική εργασία γίνεται μια διατροφική παρέμβαση σε διαβητικούς ασθενείς με συμβατικόλευκό στραγγιστό γιαούρτι και αξιολογείται η μεταβολή του βάρους και η ρύθμιση της όρεξης διαβητικών ασθενών.Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση και αξιολόγηση της μακροχρόνιαςεπίδρασης συμβατικού λευκού στραγγιστούγιαουρτιού στην ρύθμιση της όρεξης, στη διαχείριση του σωματικού βάρους καθώς και στους βιοχημικούς δείκτες των διαβητικών ασθενών.Μεθοδολογία: Η εργασία αυτή αποτελεί μια τυχαιοποιημένη μονά τυφλή κλινική δοκιμή σε δύο ομάδες ασθενών με ΣΔτΙΙ. Η πρώτη ομάδα (ομάδα παρέμβασης) καταναλώνει συμβατικό λευκόστραγγιστό γιαούρτι με υψηλό λόγο πρωτεΐνης-υδατανθράκων και η δεύτερη ομάδα (ομάδα ελέγχου) συνεχίζει και λαμβάνει τη συνήθη δίαιτα. Η διατροφική παρέμβαση διαρκεί 12 εβδομάδες. Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης πραγματοποιούνται αναλύσεις ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών και μετριούνται κλινικοί δείκτες για την αξιολόγηση του γλυκαιμικού ελέγχου και τουβιοχημικού προφίλ των ασθενών. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ασθενείς καλούνται να καταγράφουν τη διαιτητική τους πρόσληψη και να μετρούν το σωματικό τους βάρος κάθε τρεις εβδομάδες, ενώ μιασυγκεκριμένη μέρα κάθε εβδομάδας καλούνται νασυμπληρώνουν μια οπτική αναλογική κλίμακα VAS, με ερωτήσεις σχετικά με το αίσθημα της πείνας και την αντιλαμβανόμενη πληρότητα. Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε μέσω τουπρογράμματος SPSS 21.0.Αποτελέσματα: Στην εξαγωγή των παρακάτω αποτελεσμάτων συμπεριλαμβάνονται μόνο όσοι εθελοντές ολοκλήρωσαν το πρωτόκολλο τηςδιατροφικής παρέμβασης έως το Σεπτέμβριο του 2017.Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα πριν και μετά την συστηματική κατανάλωση γιαουρτιού στην ομάδα παρέμβασης, παρατηρείται στατιστικά σημαντική αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης καθώς και των βιταμίνης Β1, Β2, Β5, Β6 που πιθανόν να οφείλεται στην κατανάλωση του γιαουρτιού.Στις υπόλοιπες μετρήσεις δεν παρατηρήθηκε καμία στατιστικά σημαντική μεταβολή. Μεταξύ της ομάδας ελέγχου και της ομάδας παρέμβασης, φάνηκε πως οι ασθενείς που κατανάλωναν γιαούρτι είχαν καλύτερη διαχείριση της πείνας και καλύτερη αντίληψη τηςπληρότητας, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης που εμπεριέχεται στο συγκεκριμένο γιαούρτι.Συμπεράσματα: Η καθημερινή κατανάλωσησυμβατικού λευκού στραγγιστού γιαουρτιού έδειξε μια βελτίωση στην πρωτεϊνική πρόσληψη και σε κάποιεςβιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β5, Β6). Τοαίσθημα της πείνας φαίνεται να ήταν πιο ελέγξιμο και η πληρότητα μεγαλύτερη στην ομάδα παρέμβασης.Επίσης παρατηρήθηκε μια μικρή βελτίωση των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών και κάποιωνκλινικών χαρακτηριστικών όπως για παράδειγμα της Αρτηριακής Πίεσης, γεγονός που είναι ενθαρρυντικόγια τη συνέχιση της έρευνας εφόσον αξιολογηθούν και συμπεριληφθούν περισσότεροι εθελοντές.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Σακχαρώδης διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
σωματικό βάρος
ρύθμιση όρεξης
σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ
Γαλακτοκομικά προϊόντα στην ανθρώπινη διατροφή
Όρεξη
γιαούρτι

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2017-10-19


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)