Η εξέλιξη των ποιοτικών προϊόντων στη Μεσσηνιακή και Λακωνική Μάνη: η περίπτωση του βιολογικού ελαιοκάρπου: πορεία μέσα στο χρόνο - συμβολή στην τοπική κοινωνία - συμπεράσματα και διορθωτικές κινήσεις

 
This item is provided by the institution :
Harokopio University
Repository :
Library & Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2011 (EN)
Η εξέλιξη των ποιοτικών προϊόντων στη Μεσσηνιακή και Λακωνική Μάνη: η περίπτωση του βιολογικού ελαιοκάρπου: πορεία μέσα στο χρόνο - συμβολή στην τοπική κοινωνία - συμπεράσματα και διορθωτικές κινήσεις

Κουτρουμάνου, Θεοδώρα

Η βιολογική γεωργία ευνοεί τις ανανεώσιμες πηγές και την ανακύκλωση επιστρέφοντας στο έδαφος τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα κατάλοιπα. Μέχρι πρότινος, οι γεωργοί βιολογικής γεωργίας μπορούσαν να ζητήσουν γεωργοπεριβαλλοντικές πριμοδοτήσεις και να συμβάλλουν σημαντικά στην επέκταση της βιολογικής γεωργίας και κατ’ επέκταση στην αναζωογόνηση των αγροτικών οικονομιών μέσω της αειφόρου ανάπτυξης. Στην Ελλάδα, οι πρώτες προσπάθειες βιοκαλλιέργειας ελιάς έλαβαν χώρα την δεκαετία του ‘80 στην περιοχή της Μάνης. Επομένως, η μελέτη μιας περιοχής όπως είναι η Μάνη, με την Ιστορία και την παράδοσή της αλλά ταυτόχρονα και με την διαίρεσή της σε δύο διαφορετικές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, αποτελεί το έναυσμα για μια μελέτη εις βάθους, για ένα προϊόν πολύ σημαντικό για την οικονομία μας, λαμβάνοντας υπόψη το χαρακτήρα των σχέσεων που διαμορφώνονται ανάμεσα στους διαφόρους φορείς που εμπλέκονται στο χώρο και τυχόν προωθητικές κινήσεις για την συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία. Η απάντηση στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα είναι βιολογική. Το βιολογικό ελαιόλαδο της Μάνης, υπό την αιγίδα των κρατικών φορέων και την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό οικονομικό, πολιτισμικό και οικολογικό πλεονέκτημα για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελληνική γεωργία στη διεθνή αγορά βιολογικών προϊόντων.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Protected Designation of Origin (PDO)
Green products
Προϊόντα Ονομαστικής Προέλευσης (ΠΟΠ)
Βιολογικά προϊόντα
Organic farming
Olive oil
Βιολογική γεωργία
Ελαιόλαδο

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2011-05-18


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)