Απομόνωση και ταυτοποίηση οξυγαλακτικών βακτηρίων από γιαούρτια της ελληνικής αγοράς, έλεγχος ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Library and Information Center ESTIA
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2007 (EN)

Απομόνωση και ταυτοποίηση οξυγαλακτικών βακτηρίων από γιαούρτια της ελληνικής αγοράς, έλεγχος ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά

Γαζής, Γιώργος

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα τα οξυγαλακτικά βακτήρια χρησιμοποιούνται ως καλλιέργειες εκκίνησης σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων (γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα κρέατος, φυτικά προϊόντα, ποτά κ.α.). Το γιαούρτι είναι από τα πιο γνωστά ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία γιαουρτιών που κυκλοφορούν στην εγχώρια και την διεθνή αγορά. Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία αρκετών ασθενειών, όπως οι διάρροιες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τις τελευταίες δεκαετίες δόθηκε μεγάλη έμφαση στη μελέτη των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, ανθρώπινης και κτηνιατρικής χρήσης, μη παθογόνων βακτηρίων που παίρνουν μέρος σε μικροβιακές ζυμώσεις στα τρόφιμα. Ο έλεγχος της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά των βακτηριακών στελεχών που απομονώνονται από τα τρόφιμα, αποτελεί πλέον έναν σημαντικό παράγοντα για την ασφάλεια των τροφίμων. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι ο έλεγχος των συγκεντρώσεων των πληθυσμών των οξυγαλακτικών βακτηρίων που περιέχονται σε γιαούρτια της ελληνικής αγοράς, η ταυτοποίησή τους και ο έλεγχος για την ευαισθησία τους στα αντιβιοτικά. Για το σκοπό αυτό εξετάστηκαν 30 γιαούρτια, 10 επιδόρπια γιαουρτιού και 2 ξινόγαλα. Στα δείγματα που εξετάστηκαν έγινε καταμέτρηση των βακτηρίων του γαλακτικού οξέος που ανήκουν στα γένη Streptococcus, Lactobacillus και Bifidobacterium. Στη συνέχεια έγιναν απομονώσεις τυχαίων βακτηριακών στελεχών από τα γένη αυτά και ακολούθησε ταυτοποίηση ορισμένων στελεχών από αυτά. Ο έλεγχος ευαισθησίας στα αντιβιοτικά έδειξε ότι τα στελέχη των στρεπτόκοκκων ήταν τα πιο ευαίσθητα, ενώ οι λακτοβάκιλλοι εμφάνισαν ποικίλα επίπεδα ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Γιαούρτι
Ασθένειες - Πρόληψη
Food - Biotechnology
Yogurt
Ασθένειες - Διαιτολογικές απόψεις
Τροφή - Βιοτεχνολογία
Diet in disease
Diseases - Prevention


2007-12-04


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)