H Μεθοδολογία PriS : Καθορισμός των απαιτήσεων ιδιωτικότητας στη φάση της σχεδίασης συστημάτων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

H Μεθοδολογία PriS : Καθορισμός των απαιτήσεων ιδιωτικότητας στη φάση της σχεδίασης συστημάτων (EL)

Καλλονιάτης, Χρήστος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. (EL)

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στο χώρο της τεχνολογίας λογισμικού (software engineering) είναι να μπορούν οι χρήστες να εμπιστεύονται το λογισμικό που χρησιμοποιούν καθημερινά, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Βασικός παράγοντας που επηρεάζει την εμπιστοσύνη των χρηστών στο λογισμικό είναι η εξασφάλιση της προστασίας της ιδιωτικότητάς τους (privacy). Οι ερευνητικές περιοχές που ασχολούνται με την προστασία της ιδιωτικότητας κατά την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων είναι η τεχνολογία απαιτήσεων (requirements engineering) και η ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων (information systems security). Η μελέτη των δύο αυτών περιοχών υποδεικνύει τα ακόλουθα προβλήματα/ελλείψεις: α) Την έλλειψη μεθοδολογιών που απευθύνονται στην ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση/ενσωμάτωση των απαιτήσεων της ιδιωτικότητας στη φάση της σχεδίασης συστημάτων, β) Την έλλειψη του τρόπου μετάφρασης των απαιτήσεων ιδιωτικότητας σε τεχνολογικές λύσεις στη φάση της υλοποίησης, γ) Την αδυναμία προσαρμογής του τρόπου υλοποίησης των απαιτήσεων ιδιωτικότητας, από τις αντίστοιχες τεχνολογικές λύσεις, στο περιεχόμενο του υπό ανάπτυξη συστήματος. Στα πλαίσια της παρούσας διατριβής: • Διερευνήθηκε η ανάγκη ανάπτυξης μίας μεθοδολογίας που θα απαντά στα προαναφερόμενα ερωτήματα. • Αποτυπώθηκαν οι βασικές απαιτήσεις που χαρακτηρίζουν την ιδιωτικότητα και που πρέπει να μελετώνται για την πλήρη κάλυψη και υλοποίησή της και αποτυπώθηκαν οι τεχνολογίες ενίσχυσης της ιδιωτικότητας που υλοποιούν κάθε μία από τις απαιτήσεις αυτές. • Προτάθηκε μία νέα μεθοδολογία, η μεθοδολογία PriS, για την εύρεση των απαιτήσεων ιδιωτικότητας στη φάση της σχεδίασης συστημάτων και αποτυπώθηκε το εννοιολογικό της πλαίσιο. • Παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας της προτεινόμενης μεθοδολογίας σε μελέτη περίπτωσης που αφορά σε ένα σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μέσω του Διαδικτύου. • Προτάθηκε επίσης μια σειρά από πρότυπα ιδιωτικότητας για την κάθε απαίτηση ιδιωτικότητας, με σκοπό τη σύνδεση των απαιτήσεων με τις διεργασίες που τις υλοποιούν. • Αναπτύχθηκε ένα φορμαλιστικό μοντέλο της μεθοδολογίας PriS και εφαρμόστηκε στη μελέτη περίπτωσης του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μέσω του Διαδικτύου.

doctoralThesis

Σχεδίαση συστημάτων (EL)
Ασφάλεια (EL)
Τεχνολογία λογισμικού (EL)
Privacy (EL)
System Design (EL)
Ιδιωτικότητα (EL)
Καθορισμός και Ανάλυση απαιτήσεων (EL)
Requirements elicitation and analysis (EL)
Μεθοδολογία καθορισμού απαιτήσεων Ιδιωτικότητας (EL)
Methodology for eliciting privacy requirements (EL)
Security (EL)
Software engineering (EL)


2008


2015-11-17T10:44:27Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.