Antioxidant activity of some plant extracts of the family labiatae

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




1991 (EL)

Antioxidant activity of some plant extracts of the family labiatae (EN)

Economou, KD (EN)
Thomopoulos, CD (EN)
Oreopoulou, V (EN)

The antioxidant activities of methanol extracts of oregano, dittany, thyme, marjoram, spearmint, lavender and basil were tested in lard stored at 75°C. The concentration of extracts in lard varied from 0.01 to 0.20%. Oregano extract was found to be the most effective in stabilizing lard, followed by thyme, dittany, marjoram and lavender extracts, in a decreasing order. The induction period of lard increased with antioxidant concentration. After the induction period, peroxide formation proceeded rapidly, following pseudo-zero order reaction kinetics. The rate of the reaction decreased slightly with increasing plant extract concentration. Combined addition of plant extracts in lard showed a low synergistic action between thyme extract and spearmint extract. © 1990 American Oil Chemists' Society. (EN)

journalArticle (EN)

Plant Extracts (EN)
Antioxidant activity (EN)
plant extracts (EN)
Chemistry, Applied (EN)
oxidative deterioration rate (EN)
Food Science & Technology (EN)
Oregano (EN)
Food Products - Fats (EN)
Dittany (EN)
Agricultural Products (EN)
synergistic action (EN)
Antioxidant Activity (EN)
Natural Antioxidants (EN)
Oxidative Deterioration Rate (EN)
Antioxidants - Concentration (EN)
natural antioxidants (EN)


Journal of the American Oil Chemists Society (EN)

Αγγλική γλώσσα

1991 (EN)

68 (EN)
2 (EN)
0003-021X (EN)
113 (EN)
ISI:A1991EX54000012 (EN)
109 (EN)
10.1007/BF02662329 (EN)

Springer-Verlag (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.