Διατροφικές συνήθειες των παιδιών της προσχολικής ηλικίας

Διατροφικές συνήθειες των παιδιών της προσχολικής ηλικίας (EL)
Nutritional habits of pre‐school children (EN)

Γκανιάτσα (Dimitra Gkaniatsa), Δήμητρα

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article (EL)
Peer-reviewed Article (EN)

2015-07-01


Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών της προσχολικής ηλικίας του νομού Ιωαννίνων και ο εντοπισμός πιθανών σημείων παρέμβασης που θα μπορούσαν να προάγουν τη διατροφή τους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το σχ. έτ. 2004‐05. Ο νομός Ιωαννίνων χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές: αστική, λεκανοπέδιο, ημιαστική και αγροτική περιοχή. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν οι γονείς των νηπίων. Τα μέσα συλλογής του ερευνητικού υλικού ήταν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων των παιδιών για τους γονείς και ένα έντυπο με τις σωματομετρικές μετρήσεις των νηπίων. Μετρήθηκε το βάρος και το ύψος των νηπίων και των γονέων με σκοπό τον υπολογισμό του ΔΜΣ τους. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 1093ερωτηματολόγια. Ο δείκτης αξιοπιστίας του ερωτηματολογίου των γονέων Cronbach`s alphaβρέθηκε 0,839. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ΔΜΣ των παιδιών είχε θετική συσχέτιση με το ΔΜΣ των γονέων τους, την κατανάλωση σάλτσας και τυριού, το χρόνο που αφιερώνουν στην τηλεόραση σε συνδυασμό με το συχνό τσιμπολόγημα τροφών, τον αριθμό των αδερφιών (παιδιών) στην οικογένεια και την ηλικία των παιδιών. Ο ΔΜΣ είχε αρνητική συσχέτιση με την κατανάλωση μακαρονιών και τον πληθυσμό της περιοχής, αφού τα παιδιά από τις ημιαστικές και τις αγροτικές περιοχές του νομού είχαν πιο αυξημένο ΔΜΣ σε σχέση με τα παιδιά τα οποία ζούσαν στην αστική περιοχή και στο λεκανοπέδιο. (EL)
The aim of the research was to investigate the dietary habits of pre‐school children in the prefecture of Ioannina and the possibility of intervention that could enhance their nutrition. The research was carried out during the school year 2004‐05. The prefecture of Ioannina was divided into 4 areas: urban, basin, semi‐urban and rural area. The participants in this research were preschoolers’ parents. The means of collecting research material were one questionnaire about the frequency of food consumption on the part of children for parents and a form with the measurements of children`s height and weight. These two were measured in order to calculate their BMI (Body Mass Index). 1093 parents filled in the questionnaires about their children`s dietary habits. The index of the credibility of the questionnaire completed by parents Cronbach`s alpha was 0,839. The results of the research showed that children`s BMI had a positive correlation with their parents` BMI, the consumption of sauce and cheese, the amount of time they spend watching television in combination with nibbling, the number of siblings (children) in the family and the children`s age. Their BMI had a negative correlation with the consumption of spaghetti and the population of the area since children from the semi‐urban and rural areas of the prefecture had a higher BMI in comparison with children who lived in the urban area and the basin. (EN)


υγεία (EL)
διατροφικές συνήθειες (EL)
πρόληψη (EL)
διατροφή (EL)
υγιεινές συνήθειες (EL)
παχυσαρκία (EL)
παιδιά (EL)
nutritional habits (EN)
nutrition (EN)
children (EN)
health (EN)
obesity (EN)
prevention (EN)
healthy habits (EN)

Greek

ΟΜΕP (EL)


1106-5036
2623-3487
Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού; Τόμ. 14 (2015); 11-21 (EL)
Investigating the child’s world; Vol. 14 (2015); 11-21 (EN)

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
Copyright (c) 2018 Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού (EN)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)