Μελέτη, υλοποίηση και αξιολόγηση συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government).

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Psepheda - Digital Library and Institutional Repository
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2012 (EN)

Μελέτη, υλοποίηση και αξιολόγηση συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government).

Μήτσου, Αλέξανδρος

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική
Συνδουκάς, Δημήτριος

Στο δημοκρατικό πολίτευμα το δικαίωμα του εκλέγειν που απορρέει από αυτό ως δημοκρατική διαδικασία γίνεται ολοένα και πιο χρονοβόρα και συνάμα απαιτητική στις μέρες μας. Τίθενται θέματα οργάνωσης ανθρώπινου δυναμικού και υλικού, καθώς και η αύξηση του κόστους της διαδικασίας, μιας και ο πληθυσμός των κρατών ολοένα και αυξάνεται. Επιπλέον για την άσκηση του δικαιώματος αυτού απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη που επιθυμεί να το ασκήσει. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί πολίτες απέχουν από την εκλογική διαδικασία και το ποσοστό αποχής ολοένα και αυξάνεται. Οι πολιτείες διαρκώς αναζητούν τρόπους και λύσεις με σκοπό την μείωση αφενός του ποσοστού της αποχής και αφετέρω την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας γρηγορότερα, εύκολα, οικονομικότερα και προπαντός με μεγάλη αξιοπιστία. Αν και προσφάτως εισηγμένη έννοια, η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι μια σπουδαία καινοτομία, και το ενδιαφέρον των κρατών για αυτή γίνεται ολοένα και εντονότερο. Πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει έστω και δοκιμαστικά συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με την ανταπόκριση των πολιτών να είναι αυξημένη και όχι για λόγους καινοτομίας ή περιέργειας αλλά λόγω απλούστευσης της εκλογικής διαδικασίας. Αυτή η μορφή ψηφοφορίας αναμένεται να έχει μεγάλη απήχηση στους πολίτες διότι με την ψηφιοποιημένη εκλογική διαδικασία ο ψηφοφόρος θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του ανά πάσα στιγμή , χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία σε εκλογικά κέντρα και θα μπορεί να την πραγματοποιήσει από οποιοδήποτε μέρος και με οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μέσω διαθέτει. Μεγάλη απήχηση θα έχει και στους φορείς που φέρουν την ευθύνη για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας διότι τόσο η υλοποίηση όσο και η καταμέτρηση των ψήφων θα προσδώσει πολύτιμο χρόνο στην καταμέτρηση και ευχρηστία στο σύνολό της. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των απαιτήσεων των συστημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας καθώς και η υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος που θα δίνει την δυνατότητα της κατασκευής ψηφοφοριών και την ψηφιοποιημένη καταχώρηση των ψήφων σε περιβάλλον client server. Επιπλέον το πρότυπο αυτό σύστημα θα αξιολογηθεί τόσο για την ευχρηστία του όσο και για την ορθότητά του.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Internet voting
Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες


Greek

2012-07-05T10:36:07Z
2012


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)