Πολιτικές για τον πολιτισμό στην Ελλάδα και την Βρετανία: μία συγκριτική ανάλυση του περιεχομένου του προγραμματικού λόγου των κομμάτων εξουσίας.

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Psepheda - Digital Library and Institutional Repository
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2015 (EN)

Πολιτικές για τον πολιτισμό στην Ελλάδα και την Βρετανία: μία συγκριτική ανάλυση του περιεχομένου του προγραμματικού λόγου των κομμάτων εξουσίας.

Μπουλάκη, Μαργαρίτα Π.

Κωνσταντινίδης, Ιωάννης
Πρόγραμμα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σπουδές

Η μελέτη που ακολουθεί αποτελεί μία προσπάθεια προσέγγισης συγκεκριμένων ζητημάτων μέσα στο χαώδες εννοιολογικό πλαίσιο του όρου πολιτισμός. Συγκεκριμένα, η μελέτη εστιάζει στις κοινωνικές παραμέτρους, εκείνες δηλαδή που επηρεάζουν την νοοτροπία των μελών μια κοινωνίας· στην κουλτούρα όταν αυτή γίνεται αντιληπτή ως κοινωνική μεθερμηνεία του πολιτισμού, ως αφομοίωση ή υιοθέτηση (σε επίπεδο υποσυνείδητου) των κοινωνικών μηνυμάτων που φτάνουν στους ανθρώπους μέσω του πολιτισμού. Έχοντας ως σκοπό την καταγραφή της κοινωνικής διάστασης του πολιτισμού, το πιο περιγραφικό μετρήσιμο μέγεθος που μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια αυτή είναι η επαφή/παρακολούθηση/συμμετοχή του κόσμου, με οποιοδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε έκφανση του πολιτισμού. Η παράμετρος αυτή αποτελεί (ή θα έπρεπε να αποτελεί) τις περισσότερες φορές έναν από τους στόχους της στρατηγικής κάθε χώρας, στον τομέα του πολιτισμού. Για τον λόγο αυτό – ότι αποτελεί ένα μέρος μιας δέσμης πραγμάτων – δεν μπορεί να απομονωθεί και να μελετηθεί ξεχωριστά παρά μόνο εντεταγμένη μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτισμικής πολιτικής κάθε χώρας. Στα επόμενα κεφάλαια θα γίνει αρχικά μια γενική προσέγγιση του όρου ‘πολιτισμική πολιτική’ (ή πολιτική για τον πολιτισμό – cultural policy) και των σημαντικότερων σημείων που συνήθως περιλαμβάνονται: η διοίκηση του πολιτιστικού τομέα και η χρηματοδότηση μαζί με τους τρόπους διαχείρισης και κατανομής των κονδυλίων. Στη συνέχεια, οι ίδιοι παράγοντες θα συγκεκριμενοποιηθούν για τις περιπτώσεις της Μ. Βρετανίας και της Ελλάδας, θα αναλυθούν και θα συγκριθούν μεταξύ τους με βάση ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα. Η σύγκριση θα οδηγήσει σε συμπεράσματα για το πως επηρρεάζουν αυτές οι παράμετροι την ανταπόκριση και συμμετοχή του κόσμου τα οποία θα αναπαρασταθούν ως μαθηματικές εξισώσεις και αφαιρετικές γραφικές παραστάσεις με σκοπό να γίνει κατανοητή η μεταξύ τους σχέση και εξάρτηση.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2015.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Μεγάλη Βρετανία
Κουλτούρα
Σύγκριση
Πολιτισμός
Πολιτιστική πολιτική
Ελλάδα
Κόμματα εξουσίας
Πολιτικές


Greek

2015
2015-05-05T11:26:43Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)