Σε όλα τα ζώα το πεπτικό σύστημα είναι δυνατόν να διακριθεί σε δυο τμήματα. Στο ένα, το οποίο περιλαμβάνει τον στόμαχο και το λεπτό έντερο, όπου η τροφή υπόκειται στην συνήθη πέψη, και στο άλλο, το οποίο περιλαμβάνει το τυφλό έντερο και το εγγύς κόλον, και στα δε μηρυκαστικά και τους προστομάχους, η τροφή υπόκεινται στην επίδραση μικροοργανισμών που βρίσκονται μόνιμα στους ζυμωτικούς χώρους. Αυτή η διαφοροποίηση διαμορφώνει τους διάφορους τύπους πέψης: τα φυτοφάγα, τα παμφάγα, και τα σαρκοφάγα ζώα.
Στην εργασία αυτή, εκτός από την παράθεση της ανατομικής μορφολογίας του πεπτικού συστήματος στα διάφορα ζώα (χοίρος, πτηνά, αιγοπρόβατα, ίπποι), θα ασχοληθούμε με την πέψη της τροφής βάση της ιδιομορφίας του εκάστοτε πεπτικού συστήματος, τις όποιες διαφορές συναντούμε, τον ξεχωριστό τρόπο όπου μεταβολίζονται τα διάφορα θρεπτικά στοιχεία στο κάθε μέρος του πεπτικού σωλήνα από όπου βαίνουν, σε τι μετατρέπονται και πως απορροφώνται.
(EL)
All animals digestive system may be divided into two parts. In one, which includes the stomach and small intestine, where food is subject to normal digestion, and the other comprising the cecum and proximal colon, and in particular ruminants and rumen, food is subject to the influence of microorganisms permanently located in fermentation rooms. This diversity creates different types of digestion: herbivores, omnivores, and carnivores.
In this paper, apart from the presentation of the anatomical morphology of the digestive tract in different animals (pigs, poultry, goats, horses), we will deal with the digestion of food to the peculiarity basis of individual digestive system, any differences we find in special way where the various nutrients are metabolized in any part of the digestive tract they go, what converted that absorbed.
(EN)