Η μελέτη των μορφολογικών και αγροκομικών χαρακτηριστικών των παραδοσιακών ποικιλιών της αμπέλου

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η μελέτη των μορφολογικών και αγροκομικών χαρακτηριστικών των παραδοσιακών ποικιλιών της αμπέλου (EL)

Σαρβανίδης, Ιωάννης

Κίτσιος, Δήμας

bachelorThesis

2022-01-10
2025-05-15T08:35:01Z


Για να έρθει εις πέρας αυτή η εργασία πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος των μορφολογικών και αγροκομικών χαρακτηριστικών 24 ποικιλιών σταφυλιού και εργαστηριακές μετρήσεις για την σύσταση του εδάφους στο Ινστιτούτο Γενετικής βελτίωσης και Φυτογενετικών “ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ” . Οι ποικιλίες αυτές είναι Grenache Rouge, Τσαμπάτο, Φιλόξενης, Κρασάτο, Καρυστινό, Μουχτούρι, Σκοπελίτικο, Chardonnay, Πρώιμο Άσπρο Πάρου, Ασπροφίλερο Μπουρλογιάννη, Μανώλικα, Maria Pirovano, Νύχι Βασίλισσας, Ραζάκι Καβάλας, Πετεινός, Φωκιανό Μαύρο, Φιλέρι Αττικής, Crimson Seedless, Κορινθιακή(Σταφιδοποίησης), Φωκιανό Λέσβου. Από τις 24 ποικιλίες οι μισές ήταν επιτραπέζιας χρήσης και οι άλλες μισές ήταν οινοποιήσιμες. Κατόπιν έγιναν εργαστηριακές αναλύσεις για την σύσταση του εδάφους, το ph. καθώς και για την ορθή λίπανση που απαιτεί ένας αμπελώνας. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι οι ποικιλίες διαφέρουν σημαντικά στο άνοιγμα της νέας κορυφής αλλά και στην ωρίμανση της ράγας. Η συλλογή των ποικιλιών αμπέλου της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυλογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-Δήμητρα, βρίσκεται στην Θέρμη Θεσσαλονίκη (γεωγραφικές συντεταγμένες 23° 00΄ 25΄΄Ε, 40° 32΄ 11΄΄ Ν). Οι 170 είναι σπάνιες ποικιλίες και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής παράδοσης και οι 80 είναι ποικιλίες ξενικής προέλευσης. Ο αμπελώνας έχει έκταση 10 στρέμματα, οι ποικιλίες είναι εμβολιασμένες σε 1103P, η φύτευση είναι σε γραμμικό σχήμα αμφίπλευρο Royat με αποστάσεις φύτευσης 2,20 m μεταξύ των γραμμών και 1,30 m πάνω στην γραμμή. (EL)
In order to complete this work, the morphological and agricultural characteristics of 24 grape varieties were tested and laboratory measurements were made for the composition of the soil at the Institute of Genetic Improvement and Phytogenetics "ELGO DIMITRA". These varieties are Grenache Rouge, Tsambato, Philoxenis, Krasato, Karystino, Mouchtouri, Skopelitiko, Chardonnay, Early White Paros, Asprofilero Bourlogianni, Manolika, Maria Pirovano, Nail Queen, Razaki Kabalas, Corinthian (Raisin), Fokiano Lesvos. Of the 24 varieties, half were for table use and the other half were wine. Laboratory analyzes were then performed for the soil composition, the pH as well as for the proper fertilization required by a vineyard. The analyzes showed that the varieties differ significantly in the opening of the new top but also in the maturation of the rail. The collection of vine varieties of the Bank for the Preservation of Genetic Material of the Institute of Genetic Improvement and Phylogenetic Resources of the Hellenic Agricultural Organization-Dimitra, is located in Thermi Thessaloniki (geographical coordinates 23 ° 00΄ 25΄΄E, 40 ° 32΄ 11΄΄ N). 170 are rare varieties and are an integral part of the local tradition and 80 are varieties of foreign origin. The vineyard has an area of 10 acres, the varieties are inoculated at 1103P, the planting is in a linear shape bilateral Royat with planting distances of 2.20 m between the lines and 1.30 m above the line (EN)

Σταφύλια -- Μορφολογία (EL)
Σταφύλια -- Ποικιλίες (EL)
Grapes -- Varieties (EN)
Grapes -- Morphology (EN)

Ωρίμανση (EL)
Αμπέλώνες (EL)
Σταφύλια (EL)
Γεωργία (EL)
Vineyard (EN)
Grapes (EN)
Maturation (EN)
Agricultural (EN)

ΔΙΠΑΕ

Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.