Αξιολόγηση προχωρημένων ελληνικών σειρών σησαμιού (Sesamum indicum L.)

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Αξιολόγηση προχωρημένων ελληνικών σειρών σησαμιού (Sesamum indicum L.) (EL)

Τζεκάκης, Βασίλειος

Κίτσιος, Δήμας

bachelorThesis

2021-12-14
2025-05-19T10:22:05Z


Σε πειραματική καλλιέργεια, αρχικά στο θερμοκήπιο σε φυτοδοχεία και έπειτα σε τεμάχιο αγρού του Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί μέρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα (πρώην Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας – ΕΘΙΑΓΕ) κατά την καλλιεργητική περίοδο 2020-2021, έγινε αξιολόγηση 13 Ελληνικών ποικιλιών του σουσαμιού (Sesamum indicum L.), σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και της οδηγίες της Διεθνής Ένωσης για την Προστασία των Νέων Ποικιλιών Φυτών (UPOV) που εκδόθηκαν το έτος 2013. Το πείραμα χωρίστηκε σε τρεις επιμέρους ενότητες. Η πρώτη ενότητα περιείχε την σπορά των φυτών σε φυτοδοχεία, στα οποία μελετήθηκε η φυτρωτική ικανότητα των σπόρων και ο ρυθμός ανάπτυξης των φυταρίων. Έπειτα, στην δεύτερη ενότητα πραγματοποιήθηκε η μεταφύτευση των φυταρίων του σουσαμιού, πιο αργά από την επιθυμητή ημερομηνία λόγω της πανδημίας της Covid19, δημιουργώντας έτσι την πειραματική καλλιέργεια, στην οποία εφαρμόστηκαν κάποιες καλλιεργητικές τεχνικές. Στην συνέχεια, πάνω στην συγκεκριμένη καλλιέργεια πάρθηκαν, στην τρίτη ενότητα, οι διάφορες μετρήσεις – παρατηρήσεις των χαρακτηριστικών του σουσαμιού σε συνθήκες αγρού και εργαστηρίου. Αυτές οι μετρήσεις αφορούσαν το ίδιο το φυτό γενικά (τύπος ανάπτυξης, αριθμός βραχιόνων, θέση βραχιόνων), τους βλαστούς (αριθμός κόμβων έως το 1ο άνθος, τρίχωμα, μήκος), τα φύλλα (μήκος, πλάτος, σχήμα, Βαθμός εγκόλπωσης, ένταση πράσινου χρώματος, φλέβωση στην κάτω επιφάνεια), τους μίσχους των φύλλων (μήκος, χρωματισμός ανθοκυανίνης), τα άνθη (χρώμα στεφάνης, ένταση ροζ χρώματος στην εξωτερική πλευρά της στεφάνης, έντασης ροζ χρώματος στην εσωτερική πλευρά του χαμηλότερου χείλους, τρίχωμα στεφάνης), τους μίσχους των ανθέων (αριθμός ανθέων ανά μασχάλη φύλλου, νεκτάρια), τις κάψες (αριθμός καρπόφυλλων, μήκος, πλάτος, τρίχωμα, χρώμα), το περίβλημα του σπόρου (χρώμα, υφή), το χρόνο έναρξης άνθησης και τον χρόνο ωρίμανσης των φυτών. Επίσης, έγινε ημέτρηση του βάρους των 1000 σπερμάτων. Τα αποτελέσματα του πειράματος στα φυτοδοχεία, έδειξε ικανοποιητική φυτρωτική ικανότητα των σπόρων στις περισσότερες ποικιλίες εκτός από τις ποικιλίες Νικόκλεια και Έβρος 1. Ο ρυθμός ανάπτυξης των φυτών ήταν γρήγορος έως κανονικός, εκτός από την ποικιλία Νικόκλεια που είχε αργή ανάπτυξη. Οι μετρήσεις - παρατηρήσεις για τα χαρακτηριστικά των φυτών συνεχίστηκαν στον αγρό και έπειτα στο εργαστήριο του καπνικού σταθμού του ινστιτούτου, μετά την περισυλλογή των απαραίτητων δειγμάτων και την προσεκτική μελέτη των οδηγιών της UPOV. Θα πρέπει να αναφερθεί πως κατά την διάρκεια των παρατηρήσεων, ακραία καιρικά φαινόμενα, είχαν ως αποτέλεσμα το πλάγιασμα της πλειοψηφίας των φυτών (έντονη κλίση στελέχους προς το έδαφος), καθώς εκείνη την περίοδο η καλλιέργεια βρισκόταν σε ευαίσθητο στάδιο. Όμως, αυτό το γεγονός δεν εμπόδισε την ομαλή πορεία του πειράματος. Η πειραματική διαδικασία έκλεισε με την τελευταία μέτρηση του βάρους των 1000 σπόρων σουσαμιού, της οποίας τα αποτελέσματα έδειξε πως η Ελληνικές ποικιλίες σουσαμιού έχουν γενότυπους υψηλής παραγωγής (EL)
In an experimental cultivation, taking in the greenhouse in planters and afterwards in a test plot of the Institute of Plant Breeding and Genetic Resources of Thessaloniki, which is a branch of the Hellenic Agriculture Organization – Dimitra (former National Agriculture Research Foundation), 13 Greek varieties of sesame (Sesamum indicum L.) were evaluated in accordance with the characteristics and instructions, issued by the International Union for the Protection of New Varieties of Plants (UPOV) at 2013. The experiment was consisted of 3 sections. The first section included the sowing of sesame plants in the planters, in which the germination of seeds and the growth rate of plants got studied and measured. Furthermore, in the second section, the transplantation of sesame plants got carried out, later than usual because of the Covid-19 pandemic. Thus, the experimental culture was created, on which some cultivation techniques were applied. Moreover, in the third section of the experiment, various observations – measurement were made upon the crop of sesame at field and laboratory conditions. These observations had to do with the plant itself (growth type, number of branches, position of branches), the stems (number of nodes to first flower, pubescence, length), the lead blade (length, width, ratio length/width, degree of lobing, intensity of green color), the petioles (length, anthocyanin coloration), the flowers (color of corolla, intensity of pink color on outer side of corolla, intensity of pink color on inner side of lower lip, pubescence of corolla), the flowering stems (number of flower per leaf axil, nectaries), the capsules (number of carpels, length, width, pubescence, color), the seed coat (color, texture), the time of beginning of flowering and the time of maturity. Also, there was a measurement about the weight of 1000 seeds. Most results of the experiment in reference to germination of seeds, in the section of planters, were satisfactory for most of the cultivars with the exception of Nikoklia and Evros 1, which both had a mediocre germination. The growth rate of sesame plants was ranged good to normal rates, except for Nikoklia. The observations of the experiment for the characteristics were continued on the field and in the laboratory of the institute after gathering the required samples and carefully studying the instructions given from the UPOV. It is worth mentioning, that due to extreme weather conditions in critical period for the cultivation, the majority of sesame plants lodged. However, this incident did not prevent the normal course of the experiment. The experimental procedure got to its ending with the weighting of 1000 iv seeds. The results of this specific computation indicated that Greek varieties of sesame have genotyped of increased production. (EN)

Σουσάμι (EL)
Σουσάμι -- Ποικιλίες -- Ελλάδα (EL)
Sesame -- Varietes -- Greece (EN)
Sesame (EN)

Μετρήσεις (EL)
Αξιολόγηση (EL)
Εργαστήριο (EL)
Φυτοδοχεία (EL)
Ελληνικές ποικιλίες (EL)
Αγρός (EL)
Πειραματική καλλιέργεια (EL)
Evaluation (EN)
Field (EN)
Planters (EN)
Measurements (EN)
Greek varieties (EN)
Experimental cultivation (EN)
Laboratory (EN)
Sesamum indicum L. (EN)

ΔΙΠΑΕ

Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (EN)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)