Μείωση των οικιακών απορριμμάτων τροφίμων με έμφαση στις συσκευασίες : διεύρυνση σχετικά με τη συμπεριφορά των φοιτητών

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Μείωση των οικιακών απορριμμάτων τροφίμων με έμφαση στις συσκευασίες : διεύρυνση σχετικά με τη συμπεριφορά των φοιτητών (EL)

ΜΕΛΙΣΣΗ, ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ

ΚΑΡΑΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΟΥ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΚΑΡΑΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΟΥ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ (EL)

bachelorThesis
Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία (EL)
Bachelor thesis (EN)

2021-04-04
2024-10-07T13:14:17Z
2023-07-18T12:49:43Z


Το μεγαλύτερο μέρος της σπατάλης των τροφίμων πραγματοποιείται κυρίως στα νοικοκυριά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής ήταν η μελέτη της συμπεριφοράς των φοιτητών του τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας σχετικά με τα οικιακά απορρίμματα των τροφίμων με έμφαση στις συσκευασίες, έχοντας στόχο την πρόταση πιθανόν λύσεων για την αντιμετώπιση του. Για τον σκοπό αυτό, βασικό εργαλείο διερεύνησης αποτέλεσε το ερωτηματολόγιο το οποίο διανεμήθηκε ηλεκτρονικά στους συμμετέχοντες. Οι ερωτήσεις του ερωτηματολογίου έγιναν μετά από μελέτη άλλων ερωτηματολογίων που αφορούσαν κυρίως την καταναλωτική στάση του δείγματος και τις γνώσεις-αντιλήψεις του σχετικά με τα απορρίμματα τροφίμων. Τα δεδομένα επεξεργάστηκαν στο λογισμικό πακέτο SPSS και οι αναλύσεις έγιναν μέσω ελέγχου ανεξαρτησίας χ2, ελέγχου t-test και ελέγχου ανάλυσης διακύμανσης. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδειξαν πως το 45,1% του δείγματος γνώριζε απόλυτα για το φαινόμενο σπατάλης τροφίμων και πως το 77,9% αυτού ένιωθε πως έκανε σπατάλη όταν πετούσε κάποιο τρόφιμο, νιώθοντας βάρος στην συνείδηση του. Δεδομένου λοιπόν πως μέρος του δείγματος διατηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στο πρόβλημα συμπεραίνεται πως η ενημέρωση για την μείωση της σπατάλης τροφίμων θα συνεισφέρει σημαντικά στην έρευνα. Προκειμένου να επεκταθεί η έρευνα γύρω από το φαινόμενο της σπατάλης των τροφίμων θα ήταν χρήσιμο, είτε να διερευνηθεί σε μεγαλύτερο δείγμα ώστε να ενισχυθούν τα δεδομένα που αφορούν τη Ελλάδα, είτε να πραγματοποιηθεί εφαρμόζοντας παρέμβαση ώστε να μετρηθεί η επίδραση της επιμόρφωσης στην αντιμετώπιση του φαινομένου. (EL)


απόβλητα τροφίμων (EL)
απώλεια τροφίμων (EL)
εφοδιαστική αλυσίδα (EL)
απορρίμματα (EL)
σπατάλη τροφίμων (EL)
συσκευασία (EL)

Ελληνική γλώσσα

Σχολή επιστημών υγείας/ Τμήμα επιστημών διατροφής και διαιτολογίας (EL)
Σχολή Επιστηών Υγείας/ Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας (EL)

Default License




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.