Πτυχιακή εργασία--ΣΤΕΤΡΟΔ-Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2018--9904
(EL)
Οι κακές διατροφικές συνήθειες και η ανεπαρκής σωματική άσκηση που επικρατεί
στη σύγχρονη εποχή σε σχεδόν όλες τις βιομηχανοποιημένες χώρες ευθύνεται για τα
υψηλά ποσοστά τόσο της παχυσαρκίας όσο και άλλων χρόνιων ασθενειών. Στοιχεία
από πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τον προστατευτικό ρόλο της Μεσογειακής
Διατροφής στην αύξηση του βάρους, στο διαβήτη τύπου 2, στις καρδιαγγειακές
παθήσεις και σε άλλες χρόνιες ασθένειες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι
διατροφικές συνήθειες των ενηλίκων στη σημερινή εποχή αποκλίνουν ολοένα και
περισσότερο από το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο.
Στην παρούσα μελέτη αναλύονται οι ευεργετικές επιδράσεις της Μεσογειακής
Διατροφής στην υγεία του ανθρώπου και παρουσιάζονται τα τρόφιμα που αποτελούν
την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής. Σκοπός της έρευνας ήταν η καταγραφή
των διατροφικών συνηθειών των ενηλίκων, η οποία περιλαμβάνει την καταγραφή της
συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και την καταγραφή ορισμένων διατροφικών
συνηθειών όπως η κατανάλωση πρωινού γεύματος, η κατανάλωση fast food και
άλλων διατροφικών συνηθειών. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να μετρήσει σε
δείγμα Ελλήνων ενηλίκων, κατά πόσο ακολουθούνται οι συστάσεις για την
κατανάλωση ορισμένων ομάδων τροφίμων όπως αυτές ορίζονται από το πρότυπο
της Μεσογειακής Διατροφής.
Το δείγμα αποτελείται από 160 άτομα, 124 γυναίκες και 36 άντρες ηλικίας από 18
έως 62 ετών. Για την καταγραφή των διατροφικών τους συνηθειών οι συμμετέχοντες
κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης
τροφίμων και σε κάποιες βασικές ερωτήσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα
του δείγματος δεν ακολουθούν τις συστάσεις για την κατανάλωση φρούτων,
λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων και καρπών, γαλακτοκομικών, μόνο και πολύακόρεστων λιπαρών και κόκκινου κρέατος, ενώ αντίθετα ακολουθούν τις συστάσεις
για την κατανάλωση πουλερικών και αλκοόλ όπως αυτές ορίζονται από το πρότυπο
της Μεσογειακής Διατροφής
(EL)
Bad eating habits and inadequate physical activity in modern times in almost all
industrialized countries are responsible for the high rates of both, obesity and other
chronic diseases. Data from many studies have demonstrated the protective role of
the Mediterranean diet in weight gain, type 2 diabetes, cardiovascular disease and
other chronic diseases. This study analyzes the beneficial effects of the
Mediterranean diet on human health and presents the nutrients that form the pyramid
of the Mediterranean diet. Recent studies have shown that adults eating habits
nowadays are increasingly diverging from the Mediterranean dietary pattern.
The aim of this study has been to measure whether the recommendations for the
consumption of certain food groups as defined by the Mediterranean Diet Standard
are followed. For this purpose, the eating habits of adults have been recorded, which
include frequency of food consumption and other dietary habits such as eating
breakfast, eating fast food etc.
The sample has been consisted of 160 Greek people, 124 women and 36 men aged
18 to 62. To record their eating habits, participants were asked to respond to a food
frequency questionnaire (ffq) and some key questions. The results of the survey
showed that the participants did not follow the recommendations for the consumption
of fruits, vegetables, cereals, legumes and nuts, dairy, monounsaturated and
polyunsaturated fat and red meat, but they followed the recommendations for poultry
and alcohol as defined by the Mediterranean Dietary Pattern
(EN)