Η Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο πρότυπο διατροφής, το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο παραδόσεων άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό των λαών της Μεσογείου. Μέχρι σήμερα, πλήθος μελετών παρέχει αποδείξεις σχετικά με τα οφέλη της ΜΔ στην πρόληψη και διαχείριση παθολογικών καταστάσεων. Οι συνιστώμενες μερίδες για κάθε ομάδα τροφίμων (ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, κρέας και κόκκινο κρασί) αποτυπώνονται στις γνωστές πυραμίδες διατροφής. Τα σχήματα αυτά αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καθορισμό των κατευθυντήριων γραμμών μιας διατροφής, με βάση την αναλογικότητα, την κανονικότητα, την ποικιλία και τη μετρίαση στην κατανάλωση τροφίμων. Πλήθος διαφορετικών μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, έχοντας ως βάση τις επιμέρους συνιστώσες της ΜΔ, κατέδειξε τα οφέλη που παρέχουν (μεμονωμένα ή συνδυαστικά) στην υγεία. Αναλύοντας το μεσογειακό τρόπο ζωής και την συνεργατική δράση των διαφόρων συστατικών των τροφίμων της σε συνδυασμό με την παρακολούθηση της προσκόλλησης στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια ευεργετική επίδραση της ΜΔ στην υγεία του ανθρώπου.
Πιο συγκεκριμένα, πλήθος μελετών παρατήρησης, κλινικών μελετών, καθώς και συστηματικών ανασκοπήσεων και μετα-αναλύσεων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια ευεργετική επίδραση της υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD) και στη θνησιμότητα από CVD. Μάλιστα, τα οφέλη της ΜΔ φαίνεται να επεκτείνονται και στη δευτερογενή πρόληψη των CVD, η οποία αποσκοπεί στη διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο και την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση.
Επιπλέον, όπως πολυάριθμες μελέτες παρατήρησης, αλλά και κλινικές δοκιμές έχουν αναδείξει, η ΜΔ συμβάλλει σημαντικά στη τροποποίηση των σωματομετρικών παραμέτρων και στη διαμόρφωση του εντερικού μικροβιώματος επιδρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην πρόληψη και διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου II. Η ευεργετική επίδραση του διατροφικού αυτού προτύπου αποδίδεται στο βέλτιστο συνδυασμό τροφίμων και κατ’ επέκταση την πρόσληψη θρεπτικών και μη συστατικών, χωρίς να παραληφθεί να αναφερθεί ότι περιλαμβάνει επίσης διάφορες παραμέτρους του τρόπου ζωής όπως τεχνικές μαγειρέματος και φυσική δραστηριότητα.
59 σ.
Βιβλιογραφία : σ. 50-59
The Mediterranean diet (MD) is a widespread diet pattern, which includes a set of traditions inextricably linked to the culture of the people in the Mediterranean region. To date, numerous studies provide evidence of the benefits of the MD in the prevention and treatment of pathological conditions. The recommended portions for each food group (olive oil, whole grains, fruits, vegetables, legumes, nuts, dairy products, fish, meat and red wine) are reflected in the well-known food pyramids. These schemes are a useful tool for determining the guidelines of a diet, based on proportionality, regularity, variety and moderation in food consumption. Numerous different studies conducted in recent years and based on the individual components of MD have demonstrated the health benefits they provide (individually or in combination). Analyzing the Mediterranean way of life and the cooperative action of the various components of its food in combination with the monitoring of adherence to the Mediterranean dietary model, it has concluded that there is a beneficial effect of MD on human health. More specifically, numerous observational studies, clinical trials, as well as systematic reviews and meta-analyses have concluded that there is a beneficial effect from adopting the Mediterranean diet in reducing the risk of cardiovascular disease (CVD) and CVD mortality. In fact, the benefits of MD seem to also affect the secondary prevention of CVD, which aims to diagnose the disease at an early stage and timely therapeutic intervention. In addition, according to numerous observational studies and clinical trials, MD significantly contributes to the modification of somatometric parameters and the formation of the intestinal microbiome, thus influencing the prevention and management of obesity and type II diabetes. The beneficial effect of this dietary pattern is attributed to the optimal combination of foods and consequently the intake of nutrients and non-nutrients, without failing to mention that it also includes various lifestyle parameters such as cooking techniques and physical activity.