Numerous studies have examined the links between food groups of foods and their nutrients with chronic diseases and gradually a consensus has been developed on the importance of dietary variables in the etiology of these diseases. Also in recent years the
importance of the intestinal microbiome and good health has been the subject of numerous studies, while at the same time the relationship between diet and intestinal microflora has been proven.
The traditional Mediterranean diet is characterized by a high intake of vegetables, legumes, fruits and nuts and cereals (which were largely unprocessed in the past), as well as a high intake of olive oil but a low intake of saturated lipids, moderately high intake of fish
(depending on proximity to the sea), low to moderate intake of dairy products (mainly in the form of cheese or yogurt), low intake of meat and poultry. Aim The purpose of this literature is to present the findings so far on the effect of the Mediterranean diet on the diversity of the intestinal microbiome and protection against pathogenic microorganisms. Methodology This paper is a literature review in which we sought research to prove the relationship between the Mediterranean Diet and the intestinal microbiome. • The relationship between the Mediterranean diet and the intestinal microbiome
• The relationship between the Mediterranean diet, the intestinal microbiome and diseases or generally unpleasant health conditions
Results From the research we studied we can conclude that consumption of a high percentage of MD compatible plant foods is associated with improved microbiome-related metabolic
profiles compared to those on a Western diet. Additionally the researches show that obedience to the Mediterranean diet regulates the intestinal microflora which in turn can help in a healthier aging process while those who do not follow MD show an increase in
trimethylamino oxide levels in their urine. Regarding the effect of the Mediterranean diet on people with heart problems, it seems that prolonged intake of healthy food partially corrects dysbiosis in the intestinal microbiome of obese people with coronary heart disease. Finally constipation relief is possible since it was observed that those who ate more plant-based diets had higher concentrations of fiber in the stool Conclusions. The general conclusion that emerge from this literature are that a “healthy” diet rich in plant foods and low in fat haw a positive effect on the composition of the intestinal microbiome. Specifically, the adoption of the Mediterranean diet, which belongs to the above diet model, reduces cholesterol levels in obese people while changing the composition of their microbiome in such a way as to reduce the risk of inflammation. Adherence to the Mediterranean diet enhances the abundance of certain taxonomic groups that are negatively associated with inflammatory markers such as C-reactive protein and interleukin-17. In addition, changes in the microbiome after long-term consumption of the Mediterranean diet were associated with an increase in the production of short / branched chain fatty acids and a decrease in secondary bile acids, p-cresoles, ethanol and carbon dioxide production. This diet simultaneously improves health indicators such as weakness in the elderly and relief of constipation symptoms in Parkinson's patient. Conclusions also emerge from the comparison between the two dominant diet models, the Mediterranean in relation to the Western type. People whose diet is far from the
Mediterranean model, show elevated levels of trim ethylamine oxide (TMAO), which is blamed as a factor in heart disease. Adopting the Mediterranean diet approach can help
improve health.
Πολυάριθμες έρευνες έχουν εξετάσει τους δεσμούς μεταξύ των διατροφικών ομάδων τροφίμων και θρεπτικών συστατικών τους με τις χρόνιες ασθένειες και σταδιακά έχει αναπτυχθεί συναίνεση σχετικά με τη σημασία των διατροφικών μεταβλητών στην αιτιολογία
αυτών των ασθενειών. Επίσης τα τελευταία χρόνια η σημαντικότητα του εντερικού μικροβιώματος και της καλής υγεία έχει αποτελέσει το αντικείμενο πληθώρας ερευνών, ενώ ταυτόχρονα έχει αποδειχθεί η σχέση μεταξύ διατροφής και εντερικής μικροχλωρίδας.
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και ξηρών καρπών και δημητριακών (που ήταν σε μεγάλο βαθμό μη επεξεργασμένα στο παρελθόν), καθώς και από υψηλή πρόσληψη ελαιολάδου αλλά
χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπιδίων, μέτρια υψηλή πρόσληψη ψαριών (ανάλογα με την εγγύτητα στη θάλασσα), χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως σε μορφή τυριού ή γιαουρτιού), χαμηλή πρόσληψη κρέατος και πουλερικών.
Σκοπός Ο σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής έρευνας είναι η διερεύνηση μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης της επίδρασης της μεσογειακής διατροφής στην ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος και στην προστασία του οργανισμού από τους
παθογόνους μικροοργανισμούς. Μεθοδολογία. Η παρούσα εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση στην οποία
αναζητήσαμε έρευνες που να αποδεικνύουν την σχέση μεταξύ της Μεσογειακής Διατροφής και του εντερικού μικροβιώματος.
• Τη σχέση της μεσογειακής διατροφή και του εντερικού μικροβιώματος • Τη σχέση της μεσογειακής διατροφής, του εντερικού μικροβιώματος και ασθενειών ή γενικότερα δυσάρεστων καταστάσεων στην υγεία Αποτελέσματα. Από τις έρευνες που μελετήσαμε μπορούμε να καταλήξουμε στο ότιη κατανάλωση υψηλού ποσοστού φυτικών τροφών συμβατών με Μεσογειακή Δίαιτα έχει θετική επίδραση
στα μεταβολικά προφίλ που σχετίζονται με το μικροβίωμα σε σύγκριση με άτομα που τρέφονται με δίαιτα δυτικού μοντέλου. Επιπλέον οι έρευνες έχουν δείξει πως η υπακοή στο Μεσογειακό μοντέλο διατροφής ρυθμίζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει σε μια υγιέστερη διαδικασία γήρανσης ενώ όσοι δεν ακολουθούν τη Μεσογειακή Δίαιτα παρουσιάζουν αύξηση των επιπέδων τριμεθυλαμινοξειδίου στα ούρα τους. Αναφορικά με
την επίδραση της Μεσογειακής διατροφής σε ανθρώπους με καρδιολογικά προβλήματα φαίνεται πως η παρατεταμένη πρόσληψη υγιεινής διατροφής διορθώνει εν μέρει τη δυσβίωση στο εντερικό μικροβίωμα των παχύσαρκων ατόμων με στεφανιαία νόσο. Τέλος
είναι πιθανή η ανακούφιση της δυσκοιλιότητας αφού παρατηρήθηκε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερες φυτικές δίαιτες είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτικών ινών στα κόπρανα. Συμπεράσματα
Τα γενικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη βιβλιογραφική έρευνα είναι πως μια «υγιεινή» διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα και χαμηλή σε λιπαρά επιδρά θετικά στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος . Συγκεκριμένα η υιοθέτηση της
μεσογειακής δίαιτας η οποία ανήκει στο παραπάνω μοντέλο διατροφής μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης σε παχύσαρκα άτομα ενώ μεταβάλει τη σύσταση του μικροβιώματος τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος φλεγμονής. Η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή ενισχύει την αφθονία συγκεκριμένων ταξινομικών ομάδων που σχετίζονται αρνητικά με δείκτες φλεγμονής όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και η ιντερλευκίνη-17.
Επιπλέον οι αλλαγές που προκαλούνται στο μικροβίωμα έπειτα από μακροχρόνια κατανάλωση μεσογειακής διατροφής σχετίζονταν με αύξηση της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας/διακλαδισμένης αλυσίδας και μείωση στα δευτερογενή χολικά οξέα, π-κρεσόλες,
αιθανόλη και παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα . Αυτή η διατροφή ταυτόχρονα βελτιώνει δείκτες υγείας όπως η αδυναμία σε ηλικιωμένους και ανακούφιση συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας σε ασθενείς με Πάρκινσον. Συμπεράσματα προκύπτουν και από τη σύγκριση μεταξύ των δυο κυρίαρχων μοντέλων διατροφής ,της μεσογειακής σε σχέση με του δυτικού τύπου. Άτομα που η
διατροφής τους απέχει από το μεσογειακό μοντέλο, παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα οξειδίου της τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑΟ) , που ενοχοποιείται ως παράγοντας για καρδιακά νοσήματα. Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της
υγείας.
Βιβλιογραφία : σ. 37-46
46 σ.