Functional foods represent a new dietary pattern, as a part of the human dietary patterns and it is a continuously evolving department. As they provide support and protection against diseases, consumers tend to orient in consuming these foods in order to improve their health. First, there is a detailed description of functional foods, how they are defined, what their categories are and their ingredients. In addition, reference is made to some historical data regarding their previous use, but their dissemination is also pointed out. Finally, the benefits of functional foods in the humans against the prevention of various diseases are analyzed.
Τα λειτουργικά τρόφιμα αποτελούν νέα διατροφικό πρότυπο στο μέρος της ανθρώπινης διατροφής και είναι ένας συνεχόμενα αναπτυσσόμενος κλάδος. Καθώς παρέχουν ενίσχυση και προστασία έναντι ασθενειών, οι καταναλωτές επιθυμούν την ενίσχυση του οργανισμού τους ώστε να βελτιώσουν την υγεία τους. Αρχικά, γίνεται μια αναλυτική περιγραφή των λειτουργικών τροφίμων, πως ορίζονται αυτά, ποιες είναι οι κατηγορίες τους αλλά και τα συστατικά τους. Πρόσθετα, γίνεται αναφορά σε κάποια ιστορικά δεδομένα σχετικά με την προγενέστερη χρήση τους αλλά επισημαίνεται και η διάδοσή τους.
Τέλος, αναλύονται τα οφέλη των λειτουργικών τροφίμων στον ανθρώπινο οργανισμό έναντι στην πρόληψη διάφορων παθήσεων.