Διαιτητικές αλλαγές και παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την θεραπευτική προσέγγιση και πρόγνωση του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου

This item is provided by the institution :
Democritus University of Thrace   

Repository :
Repository of DUTH   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Dietary changes and interventions that may omprove the therapeutic approach and prognosis of systemic lupus erythematosis
Διαιτητικές αλλαγές και παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την θεραπευτική προσέγγιση και πρόγνωση του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου

Μάγγου, Μαρίνα
Maggou, Marina

Tsigalou, Christina
Βαλσαμάκη, Πιπίτσα
Papagoras, Charalampos
Τσίγαλου, Χριστίνα
Παπαγόρας, Χαράλαμπος
Valsamaki, Pipitsa

masterThesis

2024-02-29T08:11:24Z
2023-06-10


Βιβλιογραφία : σ. 46 - 54
Σε παγκόσμιο αλλά και εγχώριο επίπεδο, τα χρόνια νοσήματα εμφανίζονται όλο και συχνότερα, αυξάνοντας δραματικά τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν με χρόνιες ασθένειες και προκαλώντας το ενδιαφέρον των επιστημόνων να μειώσουν τον αντίκτυπο των χρόνιων ασθενειών και ειδικότερα του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου (ΣΕΛ). Σε αντίθεση με πολλές χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι διατροφικές οδηγίες για τον ΣΕΛ είναι ασαφείς. Καμία τρέχουσα έρευνα δεν έχει αποκαλύψει μια σαφή σχέση μεταξύ διατροφής και ΣΕΛ. Βασικό σκοπό της εργασίας αποτελεί η μελέτη της σύνδεσης μεταξύ του ΣΕΛ και των διατροφικών παρεμβάσεων και αλλαγών στη ζωή του ασθενούς. Μεθοδολογικά, ακολουθήθηκε η μέθοδος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης σε εγχώρια και διεθνή βιβλιογραφία και αρθρογραφία. Ειδικότερα, αναζητήθηκαν άρθρα σε ιστότοπους όπως το PubMed, Google scholar και Scopus. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε πως ο ΣΕΛ είναι μια πολύπλοκη αυτοάνοση νόσος που απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση στη διαχείριση. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον ΣΕΛ, διάφορες διατροφικές αλλαγές, συμπληρώματα, άσκηση, διαχείριση του στρες και ιατρική φροντίδα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της θεραπευτικής προσέγγισης και της πρόγνωσης της νόσου. Αντιφλεγμονώδεις δίαιτες, αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D, κατανάλωση προβιοτικών, ακολουθώντας μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ή μεσογειακή διατροφή και αποφυγή χρήσης αλκοόλ και καπνού φάνηκε πως είναι μερικές διατροφικές αλλαγές και παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του ΣΕΛ. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να προσαρμόζονται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά και μόνο υπό ιατρική οδηγία.
Globally as well as domestically, chronic diseases are becoming more and more common, dramatically increasing the number of people living with chronic diseases and evoking the interest of scientists to reduce the impact of chronic diseases and in particular Systemic Lupus Erythematosus (SLE). Unlike many chronic diseases such as cancer, heart disease and stroke, the dietary guidelines for SLE are vague. Current research has not revealed a clear link between diet and lupus. The main purpose of the present work is to study the connection between SLE and nutritional interventions and changes in the patient's life. Methodologically, the method of bibliographic review was applied in domestic and international bibliography and articles. From the results of the research, it was agreed that SLE is a complex autoimmune disease that requires a multifaceted approach to management. Although there is no cure for SLE, various dietary changes, supplements, exercise, stress management, and medical care can help improve the treatment approach and prognosis of the disease. Anti-inflammatory diets, increasing intake of omega-3 fatty acids and vitamin D, consuming probiotics, following a gluten-free or Mediterranean diet, and avoiding alcohol and tobacco use appeared to be some of the dietary changes and interventions that may help manage SLE symptoms. However, these changes should be tailored to each individual patient and only on medical advice.
54 σ.


Lupus
Diet
Αυτοάνοσα νοσήματα
Δίαιτα
Autoimmune diseases
Symptoms
Συμπτώματα

Greek

Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Λειτουργικός – Κλινικοεργαστηριακός. Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος
duth


embargo-3
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)