Αλλοίωση και εμπορικός χρόνος ζωής της καραβίδας (Nephrops norvegicus) κατά την αποθήκευσή της σε διάφορες θερμοκρασίες

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας   

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Αλλοίωση και εμπορικός χρόνος ζωής της καραβίδας (Nephrops norvegicus) κατά την αποθήκευσή της σε διάφορες θερμοκρασίες (EL)

Κορδίλα, Αικατερίνη Ι. (EL)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (EL)
Μποζιάρης, Ιωάννης (EL)

bachelorThesis (EN)

2009
2015-01-05T21:44:26Z


Η αλλοίωση των νωπών αλιευμάτων οφείλεται κυρίως σε μικροβιακή ή καλύτερα βακτηριακή δραστηριότητα. Οι μικροοργανισμοί παράγουν μεταβολίτες οι οποίοι συνεισφέρουν αρνητικά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (κυρίως οσμή) του αλιεύματος. Επιπλέον στα καρκινοειδή, εκτός της βακτηριακής αλλοίωσης, η ενζυματική αμαύρωση στον εξωσκελετό συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της αποδοχής τους από τους καταναλωτές. Η μικροβιακή χλωρίδα αλλοίωσης της καραβίδας φαίνεται να αποτελείται κυρίως από Pseudomonas sp καθώς και άλλους μικροοργανισμούς σε μικρότερους πληθυσμούς όπως βακτήρια που παράγουν H2S (Shewanella putrefaciens), Enterobacteriaceae, κτλ. Ο εμπορικός χρόνος ζωής ήταν μεγαλύτερος στις καραβίδες που αποθηκεύτηκαν σε πάγο (0°C) σε σχέση με αυτές που αποθηκεύτηκαν σε αέρα υπό ψύξη (5°C). Το μικροβιολογικό προφίλ αλλοίωσης δεν φαίνεται να διαφέρει σημαντικά από τα άλλα αλιεύματα που συντηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Εν τούτοις οι διαφορές επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η μικροβιακή αύξηση και αποδόμηση της σάρκας ξεκινά από τη στιγμή θανάτου της καραβίδας, η οποία συμβαίνει σε κάποια χρονική στιγμή μετά την αλίευσή της ανάλογα με τη θερμοκρασία συντήρησής της, λόγω ικανότητάς της να επιβιώνει για κάποιο χρονικό διάστημα εκτός υδάτινου περιβάλλοντος. Η θερμοκρασία συντήρησης επιδρά στον εμπορικό χρόνο ζωής της καραβίδας, όχι μόνο διότι επηρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης των αλλοιωγόνων αλλά και τη χρονική στιγμή θανάτου της. (EL)


ΤΡΟΦΗ -- ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (EL)
ΑΣΤΑΚΟΙ (EL)
ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗ (EL)
ΤΡΟΦΗ -- ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ (EL)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. (EL)

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (EN)
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
free (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.