Speaking ceramics: Τhe bacini as containers of hidden messages and expressions of memory

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βυζαντινά Σύμμεικτα  | ΕΚΤ eJournals
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2022 (EL)

Speaking ceramics: Τhe bacini as containers of hidden messages and expressions of memory (EL)
Speaking ceramics:Τhe bacini as containers of hidden messages and expressions of memory (EN)

ΓΙΑΓΚΑΚΗ, Αναστασία

Τα αγγεία που έχουν εντοιχιστεί σε ναούς του ελλαδικού χώρου έχουν ήδη από τη δεκαετία του 1970 αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. Την τελευταία δεκαετία η σχετική έρευνα συστηματοποιήθηκε, στο πλαίσιο ειδικού ερευνητικού προγράμματος. Με βάση τόσο δημοσιευμένο υλικό από την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και δημοσιευμένο αλλά και αδημοσίευτο υλικό από την Κρήτη η μελέτη επικεντρώνεται στις διαφορετικές πτυχές της χρήσης των εφυαλωμένων κεραμικών στις όψεις των ναών. Ειδικότερα, εκτός από τον καθαρά διακοσμητικό ή και λειτουργικό ρόλο της χρήσης των bacini στα εκκλησιαστικά μνημεία, επιχειρείται να αναδειχθεί η σημασία τους ως αντικείμενα που: α. εμπεριέχουν συμβολισμούς μέσω των οποίων δηλώνονται κυρίως θρησκευτικά νοήματα, β. παρέχουν έμμεσες πληροφορίες για τους αρχικούς ιδιοκτήτες τους ή/και τους δωρητές, γ. αποτελούν αφιερώματα, κειμήλια ή και λείψανα, δ. είναι δείκτες διαπολιτισμικής όσμωσης μεταξύ του «εγχώριου» και του «ξένου», του χριστιανικού και του μουσουλμανικού κόσμου, δύο χριστιανικών δογμάτων, ε. εκφράζουν την πολιτισμική μνήμη στη διάρκεια της οθωμανικής και της νεότερης εποχής. (EL)
  Τα αγγεία που έχουν εντοιχιστεί σε ναούς του ελλαδικού χώρου έχουν ήδη από τη δεκαετία του 1970 αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. Την τελευταία δεκαετία η σχετική έρευνα συστηματοποιήθηκε, στο πλαίσιο ειδικού ερευνητικού προγράμματος. Με βάση τόσο δημοσιευμένο υλικό από την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και δημοσιευμένο αλλά και αδημοσίευτο υλικό από την Κρήτη η μελέτη επικεντρώνεται στις διαφορετικές πτυχές της χρήσης των εφυαλωμένων κεραμικών στις όψεις των ναών. Ειδικότερα, εκτός από τον καθαρά διακοσμητικό ή και λειτουργικό ρόλο της χρήσης των bacini στα εκκλησιαστικά μνημεία, επιχειρείται να αναδειχθεί η σημασία τους ως αντικείμενα που: α. εμπεριέχουν συμβολισμούς μέσω των οποίων δηλώνονται κυρίως θρησκευτικά νοήματα, β. παρέχουν έμμεσες πληροφορίες για τους αρχικούς ιδιοκτήτες τους ή/και τους δωρητές, γ. αποτελούν αφιερώματα, κειμήλια ή και λείψανα, δ. είναι δείκτες διαπολιτισμικής όσμωσης μεταξύ του «εγχώριου» και του «ξένου», του χριστιανικού και του μουσουλμανικού κόσμου, δύο χριστιανικών δογμάτων, ε. εκφράζουν την πολιτισμική μνήμη στη διάρκεια της οθωμανικής και της νεότερης εποχής. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

bacini (EL)
ceramics (EL)
symbolism (EL)
bacini (EN)
ceramics (EN)
symbolism (EN)
immured vessels (EN)


Βυζαντινά Σύμμεικτα

Αγγλική γλώσσα

2022-07-04


Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΕΙΕ) / Institute of Historical Research (IHR/NHRF) (EN)

1791-4884
1105-1639
Βυζαντινά Σύμμεικτα; ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ 32; Appendix, 1-122 (EL)
Byzantina Symmeikta; ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ SΥΜΜΕΙΚΤΑ 32; Appendix, 1-122 (EN)

Copyright (c) 2022 Αναστασία ΓΙΑΓΚΑΚΗ (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.