The use of ground oregano plants in feeding of broiler chickens

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2004 (EL)
Η χρήση της ρίγανης στη διατροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων
The use of ground oregano plants in feeding of broiler chickens

Γιάννενας, Ηλίας Α.

Η πρακτική της προσθήκης αντιβιοτικών ουσιών σε μικροποσότητες στην τροφή των ζώων με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και των αποδόσεων υπόκειται τα τελευταία χρόνια έντονη κριτική κυρίως για την ενδεχόμενη ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών παθογόνων βακτηρίων. Ο κίνδυνος της μεταβίβασης της ανθεκτικότητας στον άνθρωπο οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ενωση στον περιορισμό των αντιβιοτικών ως αυξητικών παραγόντων και ενθάρρυνε την προσθήκη στις ζωοτροφές εναλλακτικών πρόσθετων υλών. Ετσι διερευνήθηκε η δυνατότητα χρήσης της ρίγανης στη διατροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων με δυο πειραματισμούς. Κατά τον πρώτο πειραματισμό εξετάστηκε η επίδραση της ρίγανης στις αποδόσεις των κρεοπαραγωγών ορνιθίων, καθώς και στην οξειδωτική σταθερότητα του μυϊκού ιστού του στήθους και του μηρού, όταν προσθέτεται στην τροφή τους ρίγανη με τη μορφή αλεύρου αποξηραμένων φυτών της. Κατά το δεύτερο πειραματισμό εξετάστηκε η επίδραση της ρίγανης στις αποδόσεις των κρεοπαραγωγών ορνιθίων μετά από πειραματική μόλυνσή τους με σποροφόρες ωοκύστεις του κοκκιδίου Eimeria tenella. Τα αποτελέσματα της διερεύνησης της επίδρασης ης ρίγανης στις αποδόσεις των κρεοπαραγωγών ορνιθίων έδειξαν ότι η ρίγανη μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση της χρήσης των αντιβιοτικών ως αυξητικών ουσιών στη διατροφή των ορνιθίων αφού στην ηλικία των 42 ημερών τα ορνίθια των ομάδων με ρίγανη είχαν σημαντικά μεγαλύτερες τιμές σωματικού βάρους από εκείνη των ορνιθίων των μαρτύρων. Τα αποτελέσματα της διερεύνησης της επίδρασης της ρίγανης στις αποδόσεις των κρεοπαραγωγών ορνιθίων έδειξαν ότι η ρίγανη μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση της χρήσης των αντιβιοτικών ως αυξητικών ουσιών στη διατροφή των ορνιθίων αφού στην ηλικία των 42 ημερών τα ορνίθια των ομάδων με ρίγανη είχαν σημαντικά μεγαλύτερες τιμές σωματικού βάρους από εκείνη των ορνιθίων των μαρτύρων. Τα αποτελέσματα της διερεύνησης της επίδρασης της ρίγανης στην οξειδωτική σταθερότητα του μυϊκού ιστού έδειξαν ότι η προσθήκη της ρίγανης στην τροφή προκάλεσε μείωση της λιπιδικής υπεροξείδωσης στα δείγματα στήθους και μηρού που υποβλήθηκαν σε τεχνητή και φυσική οξείδωση. Η αντιοξειδωτική δράση από την συνδυασμένη ενσωμάτωση στην τροφή ρίγανης και οξικής α-τοκοφερόλης ήταν μεγαλύτερη από εκείνη μόνο α-τοκοφερόλης. Το γεγονός αυτό δείχνει συνεργική αντιοξειδωτική δράση της α-τοκοφερόλης με τη ρίγανη. Τα αποτελέσματα του δεύτερου πειραματισμού με βάση την ένταση των αλλιώσεων των τυφλών εντέρων, την παρουσία αίματος και τον αριθμό των αποβαλλόμενων ωοκύστεων στα περιττώματα των ορνιθίων, καθώς και τη θνησιμότητα τους έδειξαν ότι το άλευρο των αποξηραμένων φυτών ρίγανης, όταν προσθέτεται στην τροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων έχει κοκκιδιοστατική δράση κατά της E. tenella, που είναι μικρότερη από εκείνη της λασαλοσίδης. Ετσι, η ρίγανη μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση της χρήσης των κοκκιδιοστατικών ουσιών στην διατροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων, α΄φού η προσθήκη της στην τροφή βελτίωσε την αύξηση του σωματικού βάρους των ορνιθίων
Although, it is common practice to add antibiotics to poultry diets to improve chicken health and productivity, it is generally accepted that the use of dietary antibiotics may potentially affect human health due to emergence in food animals of zoonotic microorganisms that are resistant to antibiotics. This health threat has urged European countries to ban recently certain feed additives including antibiotics and anticoccidal substances. As a result, use of alternatives to these feed additives is currently being encouraged. The purpose of this study was to investigate the potential use of ground oregano plants in feeding of broiler chickens. For this study, two experiments were carried out. In the first experiment, the effects of diet supplementation with ground oregano on growth performance and oxidative stability of breast and thigh muscle tissue of broiler chickens were investigated. In the second experiment, the effect of diet supplementation with ground oregano on performance of broiler chickens challenged with oocysts of Eimeria tenella was examined. The results from the first experiment showed that ground oregano could serve as an alternative to antibiotic growth promoters. At the age of 42 days, the oregano groups presented body weight values that were significantly better than the control group. The results from the lipid oxidations experiments showed that dietary oregano reduced lipid oxidation of breast and thigh muscle tissues that were subjected to lipid oxidation tests. The group dietary supplemented with oregano plus a-tocopherol group, a finding suggesting that there might be a synergistic antioxidative effect of dietary oregano and a-tocopheryl acetate. The results from the second experiment showed that considering the recorded caecal lesion scores, the extent of bloody diarrhea, the oocyst counts, the mortality and the results on growth performance, it can be deduced that dietary supplementation with ground oregano could provide significant protection against E. tenella, which however was lower than that of lasalocid. These results showed that ground oregano could serve as an alternative to coccidiostatic feed additives

PhD Thesis / Διδακτορική Διατριβή
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis

Coccidiostats
Οξείδωση
Κοκκιδιοστατικά
Chickens, Feeding and feeds
Antibiotics in animal nutrition
Oregano
Oxidation
Ορνιθες, Τροφοδοσία και ζωοτροφές
Ρίγανη
Αντιβιοτικά στη διατροφή των ζώων

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

Ελληνική γλώσσα

2004
2009-06-21T21:00:00Z


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/openAccess



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.