Ζητήματα υποδοχής και πρόσληψης του Franz Kafka στην Ελλάδα

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΖητήματα υποδοχής και πρόσληψης του Franz Kafka στην Ελλάδα

Μπακογιάννης, Μιχαήλ

Ανακοίνωση στο 7ο Διεθνές Συνέδριο του Τομέα Νέων Ελληνικών του Τμήματος Γλωσσών του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας (Αδελαΐδα, 29.6.2007). Αρχικός τίτλος της ανακοίνωσης: «Λογοτεχνικές ωσμώσεις: Απηχήσεις του Kafka στους μεταπολεμικούς ποιητές». Αρχικά, και με δεδομένο ότι δεν διαθέτουμε ακόμα μια συνθετική και εποπτική μελέτη γύρω από το ζήτημα της «τύχης» του καφκικού έργου στην Ελλάδα, εξετάζονται οι όροι της υποδοχής του Kafka, από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1930 μέχρι και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, και διαπιστώνονται τα εξής: α) η πρόσληψη αυτή δεν είναι ευθύγραμμη ούτε ενιαία• β) ειδικά κατά την περίοδο 1945-1960, τονίζεται ότι ο αλληγορικός λόγος του Kafka δεν βρίσκει ιδιαίτερη απήχηση στην ελληνική πεζογραφία• γ) απαντά, όμως, όπως έχει καταδείξει η φιλολογική κριτική, στην ποίηση του Σαχτούρη, μολονότι συνολικότερα στην ποίηση της Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς ο αλληγορικός λόγος, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του 1960 έχει, σύμφωνα με τους μελετητές, ισχνή παρουσία.Με αφορμή την τελευταία αυτή διαπίστωση, επιχειρείται να ανιχνευτούν εκλεκτικές συγγένειες και σε άλλους ποιητές της αποκαλούμενης Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς, με παραδειγματικό κειμενικό πλαίσιο αναφοράς, αφενός, την καφκική παραβολή «Ενώπιον του Νόμου» και, αφετέρου, τα ποιήματα ποιητικής «Εκεί...» του Αναγνωστάκη και «Αντικλείδια» του Παυλόπουλου. Συγκεκριμένα, εξετάζονται τεχνοτροπικές ομολογίες και η λειτουργία του αλληγορικού λόγου. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τόσο η σχέση της ποίησης της Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς με το έργο του Kafka όσο και η αλληγορική έκφραση των μεταπολεμικών ποιητών, η οποία μπορεί να πυκνώνει από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 κ.εξ., αλλά απαντά και νωρίτερα, είναι ζητήματα που δεν έχουν ακόμα μελετηθεί επαρκώς από τη νεοελληνική φιλολογία.

Conference / Συνέδριο
info:eu-repo/semantics/conferenceObject

Μανόλης Αναγνωστάκης
Franz Kafka
Μίλτος Σαχτούρης
Γιώργης Παυλόπουλος
Φραντς Κάφκα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (EL)
Aristotle University of Thessaloniki (EN)

Ελληνική γλώσσα

2009
2012-06-17T11:20:44Z


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Φιλολογίας

Proceedings of the Biennial International Conference of Greek Studies, 2009, [2009] p.719-730 [Published Version]

This record is part of 'IKEE', the Institutional Repository of Aristotle University of Thessaloniki's Library and Information Centre found at http://ikee.lib.auth.gr. Unless otherwise stated above, the record metadata were created by and belong to Aristotle University of Thessaloniki Library, Greece and are made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Unless otherwise stated in the record, the content and copyright of files and fulltext documents belong to their respective authors. Out-of-copyright content that was digitized, converted, processed, modified, etc by AUTh Library, is made available to the public under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). You are kindly requested to make a reference to AUTh Library and the URL of the record containing the resource whenever you make use of this material.
info:eu-repo/semantics/openAccess*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.