Bacteriological quality of the ice cream consumed in Serres and Kilkis

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Βακτηριολογικός έλεγχος του παγωτού που διατέθηκε στην κατανάλωση στους νομούς Σερρών και Κιλκίς (EL)
Bacteriological quality of the ice cream consumed in Serres and Kilkis (EN)

ΚΡΙΤΣΕΠΗ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Μ.
ΠΑΝΑΠΩΤΙΔΟΥ-ΜΑΜΑΛΟΥΚΑ, Β.

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

2019-12-03


Για τον έλεγχο της υγιεινής κατάστασης του παγωτού που κυκλοφόρησε στους Ν. Σερρών και Κιλκίς εξετάστηκαν κατά τη θερινή περίοδο των ετών 1983 και 1984, 107 δείγματα διαφόρων τύπων παγωτού (κρέμας, σοκολάτας, φρούτων κ.λπ.) που προέρχονταν από βιομηχανίες, βιοτεχνίες και εργαστήρια. Οι μικροβιολογικές εξετάσεις των δειγμάτων περιλάμβαναν τον προσδιορισμό της ολικής μικροβιακής χλωρίδας (O.M.X.), του δείκτη κολοβακτηριοειδών (E.COLI), την αρίθμηση των σταφυλόκοκκων που παράγουν πηκτάση, την απομόνωση των Σαλμονελλών και την αρίθμηση των μυκήτων ζυμών. Από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι ποσοστά 62,62% και 91,59% παρουσίασαν Ο.Μ.Χ. και δείκτη κολοβακτηριοειδών αντίστοιχα μικρότερα από τα επιτρεπόμενα όρια. Σημειώνεται ότι σε ποσοστό μόνον 6,54% των δειγμάτων απομονώθηκε E.COLI Σαλμονέλλες και Σταφυλόκοκκοι πηκτάση θετικοί δεν απομονώθηκαν σε κανένα από τα δείγματα. Το ποσοστό των δειγμάτων με υψηλή Ο.Μ.Χ. και δείκτη κολοβακτηριοειδών βρί-σκεται περίπου στα ίδια ποσοστά συγκρινό μένα με τα αποτελέσματα άλλων ερευνητών που έχουν γίνει κατά καιρούς στην Ελλάδα Επομένως μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι η κατάσταση στο κύκλωμα παραγωγής του παγωτού δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά (EL)
The microbiological quality of the icecream consumed in the district of Serres and Kilkis, was investigated during the summer of 1983 and 1984. For this purpose were examinated 107 samples of ice-cream of different kinds, that derived from various small of big factories manufacturing such products. The microbiological condition of the above samples was investigated by determining the total microflora counts, the coliforms, the E.coli, the staphylococci, the salmonellas and the yastsmolds. The examination of the samples pointed out that percentages 66,62% and 91,59% of these presented values of TPC and coliforms respectively distinctly lower than the allowed limits of the product. Even E.coli was present only in 6,54% of the samples. Salmonellae and staphilococci coagulase positive were isolated in none of the examined samples. The percentage of samples with high total plate-count and high number of coliforms compared with corresponding similar works taken up in Greece or other countries were in a same ratio. Therefore, the results show that the hygenic conditions throughout the production line of the ice-cream are not yet satisfactory. (EN)


Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας

Greek

Hellenic Veterinary Medical Society / Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (EN)


1792-2720
2585-3724
Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας; Τόμ. 36 Αρ. 1 (1985); 10-17 (EL)
Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society; Vol. 36 No. 1 (1985); 10-17 (EN)

Copyright (c) 2019 Β. ΠΑΝΑΠΩΤΙΔΟΥ-ΜΑΜΑΛΟΥΚΑ, Μ. ΚΡΙΤΣΕΠΗ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (EN)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)