δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Ηλεκτρονική εγκληματολογία και μέθοδοι ασφαλούς συλλογής, ανάλυσης και εξαγωγής αποδεικτικών στοιχείων από ψηφιακά ίχνη
Καθώς η εποχή γίνεται όλο και πιο αυτοματοποιημένη, οι υπολογιστές, το διαδίκτυο και γενικότερα η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, έχουν εισβάλει στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Η οργάνωση των πληροφοριών, η διαχείριση των δεδομένων και η απλοποίηση εργασιών είναι μερικά από τα οφέλη που παρέχει η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας. Από την άλλη πλευρά, ο ψηφιακός κόσμος εγκυμονεί κινδύνους και η ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια των συστημάτων από κακόβουλες επιθέσεις εγκληματιών αυξάνεται. Εδώ έρχεται η επιστήμη της ηλεκτρονικής εγκληματολογίας ή ψηφιακής δικανικής (Digital Forensics ), η οποία καλείται να δώσει λύση για την εξυγίανση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Ιδιαίτερα, οι δύο κλάδοι της ηλεκτρονικής εγκληματολογίας που ασχολούνται με τη συλλογή, ανάλυση και εξαγωγή αποδεικτικών στοιχείων από ψηφιακά ίχνη είναι, η δικανική υπολογιστών (Computer Forensics) και η δικανική δικτύων (Network Forensics), όπου οι ερευνητές καλούνται να καταγράψουν, να ερευνήσουν και να αναλύσουν την κίνηση δικτύου, ώστε να εξάγουν έγκυρα ψηφιακά αποδεικτικά στοιχεία, για την ταυτοποίηση των δικτυακών επιθέσεων.
Σκοπός της πτυχιακής εργασίας, είναι η μελέτη της ηλεκτρονικής εγκληματολογίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στους κλάδους της δικανικής δικτύων και της δικανικής υπολογιστών, όπου εξετάζονται πληθώρα μεθόδων και εργαλείων ασφαλούς συλλογής, ανάλυσης και εξαγωγής αποδεικτικών στοιχείων από ψηφιακά ίχνη για την ταυτοποίηση κακόβουλων ενεργειών και χρηστών μέσα σε ένα δίκτυο ή σε μία συσκευή. Επιπρόσθετα, στόχος της παρούσας εργασίας είναι η ενδεικτική παρουσίαση της εφαρμογής ορισμένων αντιπροσωπευτικών εργαλείων και μεθόδων που χρησιμοποιούνται στους κλάδους της δικανικής υπολογιστών και της δικανικής δικτύων.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.