Ο Ν. Ημαθίας περιλαμβάνει πληθώρα αγροτικών καλλιεργειών. Μια από αυτές είναι και η καλλιέργεια της βερικοκιάς, γνωστή και με την επιστημονική ονομασία Prunus armeniaca, η οποία μελετάται στην παρούσα διπλωματική εργασία. Αρχικά παρουσιάζεται η περιοχή της Ημαθίας (το κλίμα, το έδαφος και οι σημαντικότερες γεωργικές καλλιέργειες) καθώς και μια ιστορική αναδρομή σχετικά με την ονομασία της βερικοκιάς. Έπειτα ακολουθεί περιγραφή της μορφολογίας του δέντρου και του καρπού του και των συνθηκών που χρειάζονται (όσον αφορά τη θερμοκρασία και τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους) για να ευδοκιμήσει και να ανθίσει και να πολλαπλασιαστεί το φυτό. Αναφέρονται ποικιλίες βερίκοκων από κάθε κατηγορία της πρώιμης, μέσης και όψιμης ωρίμανσης καθώς και τα κριτήρια που ελέγχονται από τους παραγωγούς προκειμένου να αποφασιστεί η περίοδος συγκομιδής. Επιπλέον παρουσιάζονται οι φυσικοί εχθροί της βερικοκιάς (βακτήρια, μύκητες και έντομα), οι τρόποι με τους οποίους τη βλάπτουν καθώς και μέθοδοι για την αντιμετώπιση τους. Τέλος δίνονται στοιχεία για την παραγωγή και την εμπορία του βερίκοκου σε αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού τόσο για την Ελλάδα γενικότερα και την Ημαθία ειδικότερα αλλά και τρόποι βελτίωσης της παραγωγής και του εμπορίου.
Δ > Δεντροκομία
Φ > Φυτά
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Φυτά
Δεντροκομία
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)